DE BILT - Het KNMI kenmerkt de afgelopen drie herfstmaanden als relatief zacht, zonnig en droog. Het meest in het oog springend was volgens het weerinstituut de zware storm van 27 oktober, de zwaarste in twaalf jaar.

De gemiddelde temperatuur over september, oktober en november (de herfstmaanden voor weerkundigen) was met 10,7 graden Celsius een halve graad hoger dan normaal. De zonneschijn was dan ook meer dan gebruikelijk. Nederland kon 345 uur van de zon genieten, waar het gemiddeld aantal uren voor deze maanden op 302 ligt.

Het neerslagpatroon was erg grillig en droog. De gemiddelde droogte is voornamelijk te danken aan september, waarin bijna de helft minder regen viel dan normaal. Behalve de storm werden er geen records gevestigd.

Depressies

November is een maand van depressies geweest, met een sterk wisselend weerbeeld, aldus het KNMI. Het was met een gemiddelde van ,9 graden tegen 7,1 vorig jaar wel relatief warm. November komt daarmee op de negende plek terecht in de rij van zachtste novembermaanden sinds 1901.

Echt koud was het in november maar twee dagen. Waar deze maand normaal gesproken zes vorstdagen kent, heeft het de afgelopen maand maar twee dagen gevroren.