MOSKOU - Een Russische grenswacht die hallucinerende paddestoelen had gegeten, heeft zeker acht van zijn kameraden doodgeschoten en elf anderen verwond. Dat meldde het persbureau Itar-Tass vrijdag.

Het persbureau baseert zich op regeringsfunctionarissen die anoniem willen blijven. Het leger bevestigde dat de man onder invloed van paddestoelen het vuur heeft geopend, maar zei niets over aantallen slachtoffers.

Het incident deed zich voor bij het dorpje Dombaï aan de grens met Georgië. Volgens een ooggetuige begon de man met zijn machinegeweer wild om zich heen te schieten, nadat hij hallucinerende paddestoelen had genuttigd.

In hallucinerende paddestoelen, ook bekend als 'magic mushrooms', zit een substantie die te vergelijken is met LSD, een krachtig geestverruimend middel dat vooral in de jaren zeventig populair was.

Volgens legerartsen stijgt het drugsgebruik onder Russische militairen de laatste tijd snel. Ook het aantal soldaten dat deserteert ligt erg hoog als gevolg van de slechte leefomstandigheden en treiterijen in het leger.