AMSTERDAM - In de buurt van het Muiderpoortstation en het Amstelstation in Amsterdam vonden in de nacht van woensdag op donderdag relletjes plaats na een dodelijke steekpartij eerder op de avond. Grote groepen Marokkaanse jongeren zochten Surinaamse jongeren op en belaagden de politie. Ze gooiden met stenen naar agenten en vernielden ruiten.

De opstootjes ontstonden na een vechtpartij rond 21.00 uur op de hoek van de Insulindeweg en de Sumatrastraat in de Indische Buurt van Amsterdam. Daarbij werd een Marokkaanse man belaagd door meerdere, vermoedelijk Surinaamse, mannen. Toen de politie ter plaatse kwam, gingen de vechtersbazen ervandoor. Volgens omstanders was een verkeerstwist de aanleiding tot de steekpartij.

Ziekenhuis

Het 27-jarige slachtoffer was met diverse steekwonden strompelend een belwinkel ingevlucht. Daar zakte hij zwaargewond in elkaar. Een omstander en agenten ontfermden zich over de man, die onmiddellijk werd gereanimeerd. In zorgwekkende toestand is hij naar het ziekenhuis vervoerd. Daar is hij enige tijd later aan zijn verwondingen overleden.

Een politieman herkende twee mannen die kort na de steekpartij waren weggevlucht. De twee mannen van 21 en 23 jaar werden gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het misdrijf. De politie verwacht binnenkort meer arrestaties te verrichten.

Vernielingen

Na middernacht ontstond urenlang een gespannen situatie in de buurt toen bekenden van het slachtoffer op zoek gingen naar een man die betrokken zou zijn bij de steekpartij. Zij vermoedden dat de dader van Surinaamse afkomst was. Een groep Marokkaanse jongeren vernielde een deur van een woning, drong naar binnen, doorzocht de woning en verrichte enkele vernielingen. Hierbij sneuvelden enkele ruiten. Een 20-jarige verdachte werd hiervoor gearresteerd.

Bij een andere woning wist de politie ternauwernood te voorkomen dat de groep opnieuw naar binnen drong. Agenten arresteerden bij deze woning een van de twee mannen die wordt verdacht van betrokkenheid bij de steekpartij. Na enkele uren wist de politie de relletjes te sussen.

Bakstenen

Een buurtbewoner in de Palembangstraat zag een groep van veertig tot vijftig jongeren een huis belagen waar een Surinaamse jongen zou wonen. "Ze gooiden met bakstenen van de opgebroken straat naar het huis. De politie moest de jongen ontzetten en weghalen."

Ook belaagden de Marokkaanse jongeren een Surinaams café in de straat, aldus de getuige. Hij hoorde dat ruiten sneuvelden en dat er op auto's werd geramd.