HILVERSUM - Het definitieve rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de Schipholbrand is nog harder richting minister Piet Hein Donner (Justitie) dan de eerder uitgelekte conceptversie. Dat meldde RTL Nieuws woensdagavond.

Betrouwbare bronnen bevestigden tegen het ANP dat de kritiek is verschoven richting de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), waarvoor Donner verantwoordelijk is. Het rapport verschijnt donderdag.

De brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost kostte eind oktober vorig jaar aan elf mensen het leven. In het conceptrapport stond al dat er minder doden zouden zijn gevallen als de overheidsdiensten zich aan de regels hadden gehouden. Dat had behalve op het ministerie van Justitie (Donner) ook betrekking op het ministerie van VROM en de gemeente Haarlemmermeer.

De onderzoeksraad, onder leiding van prof. mr. Pieter van Vollenhoven, zou echter concluderen dat DJI primair verantwoordelijk is voor de brandveiligheid. Ook zijn er volgens de raad onvoldoende brandoefeningen gehouden in het complex.

Donner heeft in verband met de publicatie van het rapport een Europese vergadering in Finland afgezegd. Zijn collega Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie), die naar verwachting kritiek zal krijgen op de nazorg aan de overlevenden van de brand, is er wel heen gegaan.