ROTTERDAM - De politie heeft in een woning van een rechts-extremist in Rotterdam-Zuid een aantal wapens en grondstoffen voor de vervaardiging van explosieven aangetroffen. Een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft dit woensdag bekendgemaakt.

De 22-jarige bewoner en een 19-jarige vrouw werden maandagavond aangehouden. De twee skinheads zouden in de vroege avond een allochtone voorbijganger hebben bedreigd met een pistool, een boksbeugel en een mes. Daarop hield de politie het stel aan. Ze trof vervolgens in de portiekwoning aan de Boelstraat behalve wapens en grondstoffen ook rechts-extremistische documenten aan. De spullen werden in beslag genomen.

Granaten

Het gaat om munitie, een handgranaat, een mortiergranaat en een dubbelloops hagelgeweer. Vrienden van de bewoner vertelden woensdag dat de granaten uit de Tweede Wereldoorlog dateren. De woordvoerder kon dit nog niet bevestigen.

Woensdag vond in de woning een tweede doorzoeking plaats voor een uitgebreid sporenonderzoek. Het hele huis werd leeggehaald, zodat op een andere plek een DNA-onderzoek, dat nog geruime tijd in beslag zal nemen, kan plaatsvinden. De eigendommen werden in onder meer een zeecontainer weggevoerd.

Verband

De zegsman ziet geen enkel verband met de groep rechts-extremisten die onlangs in België werd aangehouden. Die had volgens de openbare aanklager in Vlaanderen banden met een Nederlandse extreem rechtse groepering, de Nationale Alliantie. In België werden ook wapens en explosieven in beslag genomen.

De woordvoerder van het OM kon woensdag niet zeggen of de verdachten lid zijn van een bepaalde groepering. Beide verdachten worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het landelijk parket was bij deze inval, die al vroeg in de ochtend begon en tot aan het begin van de avond duurde, betrokken omdat het onderzoek doet naar extremisme en terrorisme.