NEW YORK - De vijf wereldmachten en Duitsland willen uiterlijk de eerste week van oktober "resultaten" in het nucleaire geschil met Iran. Dat heeft een hoge Franse diplomaat woensdag gezegd.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, China en Rusland kwamen dinsdag overeen de Europese onderhandelaar Javier Solana meer tijd te geven om een diplomatiek akkoord te bereiken met de regering in Teheran.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Philippe Douste-Blazy vertelde verslaggevers bij de Verenigde Naties in New York, dat hij een "snelle reactie" verwachtte. Volgens de anonieme diplomaat valt de deadline in de eerste week van oktober.

Hulp

De zes wereldmachten hebben Teheran economische hulp aangeboden als het zijn programma voor verrijking van uranium opschort. Het Westen is bang dat Iran dit verrijkt uranium wil gebruiken voor het maken van een atoombom.

Solana zou deze week met de Iraanse onderhandelaar Ali Larijani een ontmoeting hebben, maar de Britse ambassadeur bij de VN zei dat de ontmoeting niet doorgaat. Volgens Iraanse regeringsfunctionarissen hebben Solana en Larijani, die in Teheran zit, woensdag wel telefonisch contact gehad en afgesproken elkaar volgende week te ontmoeten ergens in Europa.

Het is al de derde keer dat een voorgenomen ontmoeting tussen Solana en Larijani wordt afgeblazen. Voor veel Westerse diplomaten is dit aanleiding te veronderstellen dat in Teheran een verhit debat gevoerd wordt over het nucleaire programma.

Vooruitgang

Solana heeft de afgelopen weken ook al overleg gevoerd met Larijani. Volgens de EU-onderhandelaar hebben deze gesprekken vooruitgang opgeleverd. Dit was voor Washington aanleiding de EU meer tijd te geven om tot een oplossing te komen. De VS zijn bereid de uitkomst van de gesprekken af te wachten alvorens de VN-Veiligheidsraad opnieuw om sancties te vragen tegen Iran.

Teheran had aanvankelijk tot 31 augustus de tijd gekregen om de verrijking van uranium te stoppen, maar negeerde dit ultimatum.