DEN HAAG - Diverse Nederlandse gevangeniscomplexen hebben problemen met de brandveiligheid. Dat blijkt uit een onderzoek van onder andere de VROM-Inspectie. Bronnen in Den Haag bevestigden woensdag dat er bij het onderzoek van de inspectie, ingesteld naar aanleiding van de Schipholbrand, die vorig jaar oktober elf levens kostte, tekortkomingen bij vergelijkbare cellencomplexen aan het licht zijn gekomen. Het NOS Journaal bericht daarover.

Kamp Zeist is een van de complexen waar dingen mis zijn. Daar zouden de hulpdiensten niet goed weten hoe snel ze de plaats van een brand kunnen bereiken en zou onvoldoende zijn geoefend met het ontruimingsplan.

Minister Sybilla Dekker (VROM) vestigde eind augustus al de aandacht op de naleving van brandveiligheidseisen in dit soort unitbouwcomplexen. Haar 'handreiking' voor eigenaren, gebruikers en bouwers van bepaalde 'containerwoningen' was gebaseerd op het onderzoek van de VROM-Inspectie. Daarbij is gekeken naar vijf van de 24 complexen met containercellen zoals op Schiphol-Oost.

Rapport

Het rapport van de inspectie, waarbij verder ook de Arbeidsinspectie zou zijn betrokken, is opgesteld op verzoek van de Tweede Kamer en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) van Pieter van Vollenhoven. De publicatie ervan op donderdag valt samen met de verspreiding van het OVV-rapport over de Schipholbrand.

Twee weken geleden lekte al uit dat de onderzoeksraad flinke kritiek heeft op de ministeries van VROM en Justitie. Er zouden minder doden zijn gevallen als de overheidsdiensten zich aan de regels hadden gehouden.