DEN HAAG - De epidemie van het phocine distemper virus onder zeehonden in de Waddenzee is voorbij. In Nederland zijn in totaal dieren aangespoeld, 73 daarvan leven nog.

Waarschijnlijk is de helft van de ongeveer 6500 zeehonden in de Nederlandse wateren door de ziekte omgekomen. Dat heeft minister Veerman (Natuur) vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer.

In heel Noordwest-Europa zijn minstens 21.720 zeehonden aan het virus gestorven. De ziekte, die dit voorjaar de kop opstak, tast het immuunsysteem van de dieren aan, waardoor die bevattelijk worden voor longontsteking.

Ook in de Scandinavische wateren is het virus zo goed als uitgewoed. In het Verenigd Koninkrijk, waar het later is aangekomen, heerst het nog volop. Inmiddels zijn er ook enkele dieren aangespoeld aan de kust van Ierland, bij de Aran-eilanden.

Vanaf het begin is er rekening mee gehouden dat de ziekte de helft van de Nederlandse populatie zou doden. Omdat er redelijk veel zeehonden zijn, vormde dit geen gevaar voor de populatie als geheel.