DEN HAAG - Minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken ergert zich eraan dat bewindslieden onder vuur zijn komen te liggen in het debat over de Schipholbrand. Voor Radio 1 noemde hij de brand woensdagochtend "een rotstreek".

"Een celbewoner heeft de brand moedwillig gesticht, maar wij in Nederland spelen het klaar de halve wereld daaromheen van schuld te betichten", aldus de CDA-bewindsman.

Donderdag verschijnt het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid onder leiding van Pieter van Vollenhoven. Dat bevat naar verwachting harde kritiek op de rol van de departementen van Justitie en VROM bij de brand. Er zouden minder doden zijn gevallen als de overheidsdiensten zich aan de regels hadden gehouden.

Aftreden

Door het rapport komt de positie van de ministers Piet Hein Donner (Justitie, CDA) en Sybilla Dekker (VROM, VVD) in het geding. In politiek Den Haag wordt rekening gehouden met hun aftreden.

Fractieleider Femke Halsema van GroenLinks vroeg woensdagmiddag in de Kamer om een brief van premier Jan Peter Balkenende over de uitlatingen van De Geus. Balkenende moet aangeven of de minister het kabinetsstandpunt over de Schipholbrand heeft verwoord. Mocht dat zo zijn, dan is dat volgens Halsema "ronduit onverantwoord".

PvdA

De PvdA vindt het oordeel van De Geus "ongepast en onverstandig", zei Tweede Kamerlid Aleid Wolfsen. "Het gaat om een groot en ingewikkeld onderzoek naar een van de ernstigste branden in Nederland." Wolfsen vindt het "bijna lichtvoetig" om hier, een dag voor de presentatie van het rapport, zo over te praten.

Volgens hem heeft de Tweede Kamer juist gekozen voor een zorgvuldige procedure en dit past hier niet in. "Kennelijk is er lichte paniek uitgebroken in het kabinet door zo om zich heen te slaan", aldus Wolfsen.

De PvdA verwacht niet dat het donderdag meteen tot een spoeddebat komt over het rapport. ,Wij willen het rapport eerst grondig bestuderen", zei Wolfsen.