BANGKOK - Thaise militairen versterken woensdag hun greep op vooral de hoofdstad Bangkok na een coup dinsdagavond die volgens generaal Sondhi Boonyaratglin noodzakelijk is voor behoud van de nationale eenheid.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Militairen, naar verluidt overwegend eenheden uit de westelijke provincie Kanchanaburi, voerden hun staatsgreep naar het zich laat aanzien volgens een traditioneel recept uit. De laatste keer dat Thaise militairen een staatsgreep pleegden was vijftien jaar geleden.

Patriottische melodieën en symbolen vulden de ether terwijl premier Thaksin Shinawatra bij de VN in New York een redevoering wilde gaan houden. Tanks trokken door de straten en de geüniformeerde coupplegers maakten via de overgenomen media bekend dat het zo echt niet langer kon en dat ze tijdelijk de macht overnemen om orde op zaken te stellen.

Samenscholingsverbod

De militairen kondigden daartoe zeer strenge maatregelen aan: een samenscholingsverbod, opschorting van de grondwet, afkondiging van de staat van beleg, instelling van een verboden zone van 500 meter rond het regeringscentrum, sluiting van grensposten en fikse gevangenisstraffen voor het verhogen van prijzen. Woensdag werden de vice-premier en de minister van Defensie gearresteerd.

Vrije dag

Het leven ligt stil omdat de militairen een vrije dag hebben uitgeroepen. Alleen directeuren van staatsinstellingen en universiteiten en hoge ambtenaren moeten zich melden bij de nieuwe machthebbers. Die stellen tijdelijk te gaan regeren met hun Raad van Administratieve Hervorming die loyaal is aan koning Bhumibol.

Regionale militaire commandanten vormen in hun district het hoogste gezag. Wie de nieuwe tijdelijke regering leidt, is nog onduidelijk. Volgens het dagblad The Nation zou de directeur van de centrale bank, Pridayadhorn Devakula benaderd zijn om het premierschap op zich te nemen. Hij is net als de premier in het buitenland en keert woensdag vanuit Singapore naar Bangkok terug. Eerder zei een militaire zegsman dat generaal Sondhi Boonyaratglin zelf premier wordt.

De afgezette Thaksin Shinawatra houdt vol het wettig gezag te vertegenwoordigen. Hij zou op het punt staan New York te verlaten maar het is niet bekendgemaakt waar hij heen gaat. Australië heeft de militaire staatsgreep scherp veroordeeld en de Europese Unie heeft de coupplegers opgeroepen terug te keren naar de kazerne en de weg vrij te maken voor de democratisch gekozen regering.

Shinawatra

Het kabinet van de rijke zakenman Thaksin Shinawatra lag voor de zonder bloedvergieten verlopen coup van dinsdag al negen maanden onder zwaar politiek vuur. Hij werd in 2001 tot premier gekozen en raakte begin dit jaar in opspraak over beweerde onoorbare privé-transacties rond een telecommunicatiebedrijf.

Massale betogingen brachten de belaagde premier ertoe omstreden vervroegde verkiezingen te houden in april. Het hooggerechtshof annuleerde die vervolgens en beval nieuwe verkiezingen. Bangkok bleef het toneel van talrijke demonstraties tegen de premier. De strijdkrachten stellen met hun staatsgreep een einde te maken aan de verdeeldheid in het land. Zij beloven de macht weer terug te zullen geven aan het volk.