DEN HAAG - De miljoenennota heeft dinsdag al direct geleid tot een opmerkelijke reactie van de ziekenhuizen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) kondigde onmiddellijk na publicatie aan naar de rechter te stappen.

De NVZ wil met een kort geding tegen het ministerie van Volksgezondheid bereiken dat de korting van 192 miljoen euro van tafel gaat. Minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) meent dat de ziekenhuizen meer uitgaven dan was afgesproken en wil geld terug.

De ziekenhuizen zeggen op hun beurt dat het ministerie de groei van de vraag naar zorg te laag inschatte. Dat ze meer geld uitgaven, is hun schuld niet.

Kinderopvang

Er waren ook tevreden reacties. De kinderopvang wordt volgend jaar goedkoper dan ooit, stelde de Branchevereniging ondernemers in de kinderopvang vast. Ook voor ouders met hogere inkomens, dankzij de 125 miljoen euro extra die het kabinet uittrekt en de verplichte werkgeversbijdrage.

De twee grootste steden was de positieve en optimistische toon van de troonrede opgevallen. De gemeente Rotterdam zag overeenkomsten met het eigen maandag gepresteerde collegeprogramma, waarin eveneens veel aandacht uitgaat naar zaken als onderwijs, jongeren en veiligheid.

Blinde vlek

Loco-burgemeester en wethouder Lodewijk Asscher van Amsterdam vreesde toch voor holle retoriek: "Het kabinet had tot nu toe een blinde vlek voor de grote stad. De mooie woorden zijn gevallen,maar de vraag is: zitten de euro's er ook bij?"

In een coalitie met de gemeente Zaanstad, de provincie Noord-Holland en de Kamer van Koophandel Amsterdam hekelde het Amsterdamse gemeentebestuur bovendien het kabinetsplan tol te gaan heffen voor de nog te bouwen Tweede Coentunnel.

Onbegrijpelijk

Natuur en Milieu meent dat het kabinet kansen laat lopen. Het is "onbegrijpelijk", aldus de milieuorganisatie, dat de regering extra geld vrijmaakt voor het sneller aanleggen van wegen, terwijl er nauwelijks aandacht is voor energiebesparing.

Kees van Kooten hoorde tot zijn verontwaardiging geen diervriendelijke plannen in de door koningin Beatrix voorgelezen troonrede. "Wat een lege troonrede, niets over het afbranden van kippensnavels, bontfokkerijen, biggen castreren, dierproeven. Niks.

Dieren doen alleen maar mee als veren op de hoeden en als bontjes op de kragen in 's-Gravenhage", aldus de schrijver. Hij had op verzoek van de Partij voor de Dieren naar de troonrede geluisterd.

Gebrekkige visie

De Algemene Onderwijsbond (Aob) reageerde negatief op de onderwijsplannen van het kabinet. Te weinig geld en een gebrekkige visie, oordeelde de vakbond. Het steekt Aob onder meer dat er onvoldoende geld is uitgetrokken om leraren beter te betalen.

ICTOffice, de Branchevereniging voor de IT-, Telecom-, Office- en Internetbedrijven, ziet in de weliswaar ambitieuze plannen van het kabinet te weinig daadkracht terug.

Van het vervoersfront kwam een positieve reactie van Transport en Logistiek Nederland (TLN). TLN is vooral te spreken over de weggewerkte onderhoudsachterstand op het gebied van infrastructuur.

"We hopen dat de maatregelen die in gang zijn gezet voldoende zijn om een mobiliteitsinfarct te voorkomen, nu het aanbod van mobiliteit blijft stijgen."