AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft de 24-jarige F.B. dinsdag veroordeeld tot acht jaar cel voor de overval op de 88-jarige 'Oma Bindels' in de Amsterdamse wijk Geuzenveld vorig jaar.

De bejaarde vrouw schrok zich letterlijk dood, nadat drie mannen op 28 december haar woning in de Goeman Borgesiusstraat waren binnengedrongen. Justitie had negen jaar celstraf geëist.

De rechtbank veroordeelde de 33-jarige kleindochter en een vriend van haar tot een werkstraf van 200 uur. De kleindochter had haar vriend verteld dat er in de woning van haar oma enveloppen met geld, dure schilderijen en wapens waren.

Feestje

"Als iemand een grote klapper wil maken, dan moet hij daar maar eens gaan kijken", had ze gezegd. Haar vriend had deze informatie op een feestje doorgespeeld aan van de drie mannen die de overval uiteindelijk pleegden. Volgens de rechtbank was hier bij beide sprake van opzettelijk uitlokken van diefstal.

Drie overvallers gaven zich uit voor krantenjongens, waarop ze de woning van de bejaarde vrouw wisten binnen te dringen. Na binnenkomst hebben ze de benen en de pols van de vrouw met plakband vastgebonden. Ook hield een van hen zijn hand op haar mond. De bejaarde kreeg daarop door de hevige emoties een hartstilstand en overleed. Uiteindelijk gingen de drie overvallers er met een paar honderd euro vandoor.

Zelfmoord

In maart arresteerde de politie drie mannen in verband met de fatale overval. Een mededader van B. pleegde kort daarna zelfmoord in zijn cel. De andere dader wordt nog onderzocht in het Pieter Baan Centrum.