RIJSWIJK - Defensieobjecten worden sinds twee weken extra zwaar beveiligd. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie vrijdag erkend. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er nog steeds geen concrete aanwijzingen voor dreigende aanslagen in Nederland.

De extra beveiligingsmaatregelen gelden ook in de Nederland omringende landen. Het opschroeven van de controles is gebeurd op initiatief van de NAVO. "We hebben de waakzaamheid rond alle militaire installaties verhoogd op grond van inlichtingen die we ontvingen over potentiële terroristische bedreigingen.

De aanslagen van donderdag in Kenia bewezen dat we gelijk hadden", aldus luitenant-kolonel H. Beilmann van Shape, het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Bergen, in het zuiden van België. Over een directe aanleiding wilde hij niets kwijt.

Het is niet de eerste keer dat de NAVO het 'Bravo-signaal' voor verscherping van de beveiliging heeft gegeven. "Direct na de aanslagen van 11 september in de VS is dat ook ingegaan." Voorlopig blijft het van kracht of wordt zonodig verhoogd, "zolang als onze adviseurs het nodig achten. Dagelijks wordt de zaak bekeken", aldus Beilmann.

KMA

Op de marinebasis in Den Helder is het aantal controles opgeschroefd en bij belangrijke gebouwen zijn parkeerverboden ingesteld, meldde een woordvoerder van de marine. Op het complex van de Koninklijke Militaire Academie in Breda hangen briefjes met waarschuwingen waarin een verband wordt gelegd met de dreiging van al-Qaeda, het terreurnetwerk van Osama bin Laden.

Voorzitter T. Heerts van de Algemene Federatie Militair Personeel FNV (AFMP) ziet een link met nieuwe afspraken van NAVO-lidstaten over de aanpak van terrorisme. Hij wijst op het instellen van een snelle reactiemacht. Die gaat worden ingezet om terrorisme te bestrijden.

Ook Nederland is daarbij als NAVO-lid betrokken. "Dan kun je ook tegenreacties verwachten", concludeert Heerts. "Malafide elementen zoals terroristen houden zich bij acties niet bezig met grenzen en individuele landen. Je moet dus overal op bedacht zijn, ook hier."

Die waarschuwing gaven plaatsvervangend directeur W. Bruggeman van Europol en terrorisme-specialist D. Leurdijk van instituut Clingendael begin deze week ook. Bruggeman verwacht dat nu eerdere aanslagen effectief blijken te zijn geweest, extremisten worden gestimuleerd tot nog meer van dergelijke acties. Voor Leurdijk is het niet de vraag of, maar wanneer er weer een aanslag komt. Hij gaat ervan uit dat ook Europa de dans niet zal ontspringen.

Twee weken geleden bleek ook dat verscheidene veerdiensten in Nederland die varen op Groot-Brittannië in verhoogde staat van paraatheid waren gebracht uit angst voor een terroristische aanslag. De Britse autoriteiten hadden de reders Stena Line en DartLine gewaarschuwd. Stena Line onderhoudt onder meer de veerdienst tussen Hoek van Holland en Harwich; Dartline die tussen Vlissingen en Dartford.