DEN HAAG - Het Joegoslavië-Tribunaal heeft de Bosnische Serviër Mitar Vasiljevic vrijdag veroordeeld tot twintig jaar cel wegens moord en etnische vervolging. De rechters van het VN-hof in den Haag achten bewezen dat hij heeft meegedaan aan het doodschieten van vijf moslims in het Oost-Bosnische Visegrad in juni 1992. Vasiljevic heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.

De ex-kelner Vasiljevic was ook aangeklaagd voor een zwaarder incident: hij zou hebben meegedaan aan het levend verbranden van ongeveer 65 moslims in een huis in Visegrad. Daarvoor had hij echter een alibi. Hij zou eerder op die dag, 14 juni 1992, van een paard zijn gevallen en een been hebben gebroken.

De rechters hebben geoordeeld dat de aanklagers dit alibi, dat met ziekenhuisdocumenten was gestaafd, onvoldoende hebben ontkracht. Daarom hebben zij Vasiljevic vrijgesproken van betrokkenheid bij dat incident.

Wel achtten de rechters bewezen dat Vasiljevic, als onderdeel van de paramilitaire bende van Milan Lukic, zevens moslims heeft meegenomen naar de oever van de rivier de Drina, op die plek waar deze de grens vormt met Servië. De mannen moesten in een rij staan, met hun gezicht naar de rivier. Zij smeekten om genade, maar werden desondanks in hun rug geschoten.

De rechters geloven de bewering van Vasiljevic niet dat hij probeerde Lukic over te halen de moslims te sparen. Twee van de zeven moslims overleefden de moordpartij door liggend in de rivier voor te wenden dat zij dood waren.

Volgens de Australische VN-rechter David Hunt, die de uitspraak voorlas, was de moordpartij geïnspireerd door "louter etnische haat". Als verzachtende omstandigheid heeft het hof onder meer meegewogen dat de inmiddels 48-jarige Vasiljevic geen leidinggevende rol had bij de gebeurtenissen.

VN-aanklager Dermot Groome wilde vrijdagochtend nog niet ingaan op vragen naar de mogelijkheid van hoger beroep. Hij wil eerst de uitgebreide schriftelijke uitspraak bestuderen en die volgende week met hoofdaanklaagster Carla Del Ponte bespreken. Groome had 25 jaar cel geëist voor het incident aan de rivier en levenslang voor het verbranden van de moslims. De verdediging was vrijdagochtend niet voor een reactie bereikbaar.