DEN HAAG - De troonrede die koningin Beatrix dinsdag uitsprak, was "af en toe een promotiepraatje". Dat zei PvdA-fractieleider Wouter Bos dinsdag in een eerste reactie voor RTL4 Nieuws.

Bos vindt dat de koningin er voor alle Nederlanders is en dat er wel wat meer aandacht had mogen zijn voor mensen die weinig geld hebben of zijn ontslagen. Er is volgens hem nog veel te doen in Nederland. "Nu lijkt het bijna of er niets aan de hand is."

Verder begrijpt Bos wel dat de sfeer goed en positief is, omdat het ook wat beter gaat met Nederland. Hij zal dan ook niet "al te moeilijk doen" over de gematigde campagnetoon.

De PvdA-voorman hoopt verder dat het CDA straks eerlijk zal zijn over de AOW in de toekomst. Het zal volgens hem wat kosten om die te behouden. Ook hoopt Bos dat het CDA stopt met de bezuinigingen in de zorg.

Propaganda

Prinsjesdag is "een grote propagandadag voor het beleid van dit kabinet geworden". Dat zei SP-leider Jan Marijnissen in een eerste reactie. Marijnissen reageerde daarmee ook op de persconferentie van premier Jan Peter Balkenende.

Bos en Marijnissen wezen er op dat zij de echte kabinetsplannen nog niet kennen en dus inhoudelijk niet kunnen reageren. Wel waren ze beiden blij dat het economisch beter gaat met Nederland.

"Maar Nederland is wel het laatste land in Europa waar dat gebeurt", zei Bos. Marijnissen verklaart de economische groei doordat Nederland als open economie profiteert van de groei in de wereldeconomie.

Rutte

Fractievoorzitter Mark Rutte (VVD) noemt de omslag in de bijstand 'historisch'. "Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn honderdduizenden mensen uit de bijstand geraakt en aan het werk gekomen. Wij zeggen niet meer tegen tachtig procent van die mensen: 'U komt niet meer aan het werk'. Wij zorgen voor perspectief."

Verhagen

Zijn collega van het CDA, Maxime Verhagen, noemde de begroting voor volgend jaar 'een kroon op het harde werken van dit kabinet'. De aantrekkende werkgelegenheid en de economische groei is volgens hem te danken aan het regeringsbeleid. "We doen het zelfs beter dan andere landen." Hij opent de aanval op de linkse oppositie. Een volgend kabinet moet volgens hem de AOW ongemoeid laten en niet morrelen aan de hypotheekrente-aftrek. "Na vier moeilijke jaren, moet je geen nieuwe onzekerheden creëren."

Halsema

Groenlinks-leider Femke Halsema vindt dat het kabinet de afgelopen jaren niet fair is geweest door de economische crisis in Nederland structureler voor te stellen dan zij in werkelijkheid was. "Het is kwalijk wat er is gebeurd. Het kabinet noemde de crisis structureel en maakte daarmee de mensen bang. De situatie is bewust zwarter gemaakt om nu geld uit te kunnen delen. Anderhalf miljard euro voor het bedrijfsleven is niet fair", aldus Halsema.

Volgens ChristenUnie-leider André Rouvoet heeft het kabinet de afgelopen jaren heel slecht geraamd. "Wat mij dwarszit, is dat er maatregelen zijn doorgezet, omdat het economisch zo slecht ging, maar nu blijkt het allemaal mee te vallen."

Halsema

D66-leider Alexander Pechtold miste in de troonrede thema's als "integratie en de verharding van de maatschappij". Hij vergeleek premier Jan Peter Balkenende bij "een blije dominee die nog nooit in de grote stad is geweest".

Bas van der Vlies (SGP) had de "interactie tussen media, jeugd, opvoeding en gezin" in de troonrede gemist. "We moeten echt investeren in de jeugd. Een op de zeven kinderen zit nu in de jeugdhulpverlening en dat is echt veel te veel."