DEN HAAG - De advocaten van Richard H, veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens de moord op zijn vrouw en twee dochtertjes, willen aanvullend onderzoek naar de geestesgesteldheid van hun cliënt. Dat bleek dinsdag tijdens een eerste pro forma-zitting van het hoger beroep in de zaak-H. bij het gerechtshof in Den Haag.

De 35-jarige H. vermoordde in april 2005 zijn vrouw Claudia (31) en zijn twee dochtertjes van drie en vijf jaar oud in zijn woning in Zoetermeer. De stoffelijke overschotten begroef hij in een Brabants bos. Daarna gaf hij zijn gezinsleden als vermist op. Sporen in de woning en in zijn auto leidden na tien dagen tot H. ontmaskering als moordenaar.

Het motief voor de drievoudige moord vormde de heimelijke relatie van H. met een Poolse vrouw, die hij via internet had leren kennen. H. wilde de vrouw in zijn huis kunnen ontvangen. De rechtbank noemde de moorden in een ongekend fel vonnis "gruwelijk, uiterst lafhartig, bruut en volstrekt zinloos".

Tijdens het proces tegen H. voor de rechtbank is uitvoerig gedebatteerd over zijn psychische gesteldheid. Het opleggen van de tbs-maatregel was volgens de rechtbank niet aan de orde, omdat H. volgens de deskundigen voor geestelijk gezond moet worden gehouden.

Eén deskundige achtte H. verminderd toerekeningsvatbaar, maar zijn conclusie was volgens de rechtbank door de anderen, onder wie gedragskundigen van het Pieter Baan Centrum, beargumenteerd weersproken.

Tbs

De advocaten van H., J. van den Bosch en C. Noorduyn, hebben niettemin tbs bepleit, omdat bij H. wel een "gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens" is vastgesteld. De raadslieden menen dat die problematiek behandelbaar is en dat de kans bestaat dat hun cliënt opnieuw een ernstig misdrijf zou plegen als hij niet wordt verpleegd in een tbs-kliniek. De rechtbank verwierp die redenering.

Tbs lijkt voor H. de enige mogelijkheid om onder de levenslange celstraf uit te komen. Dinsdag lieten zijn raadslieden doorschemeren dat zij op zoek zijn naar weer een nieuwe deskundige, die H.'s psyche zou moeten onderzoeken. De advocaten wensten geen verdere toelichting te geven. H. was dinsdag niet in de rechtszaal aanwezig.

Op 1 november zullen Van den Bosch en Noorduyn hun onderzoekswensen tijdens wederom een pro forma-zitting nader concretiseren. De inhoudelijke behandeling van de zaak-H. staat gepland op 9 januari 2007.