DEN HAAG - De koningin is dinsdag na het uitspreken van de troonrede in de Ridderzaal per Gouden Koets teruggekeerd op Paleis Noordeinde. Na aankomst bij haar 'werkpaleis' volgde zoals altijd de balkonscène met haar zoons de prinsen Willem-Alexander en Constantijn en haar schoondochters de prinsessen Máxima en Laurentien, haar zuster prinses Margriet en zwager Pieter van Vollenhoven.

De kleinkinderen van de vorstin waren hier nog niet bij aanwezig. De tweede zoon van de koningin, prins Friso en zijn vrouw prinses Mabel waren er ook niet bij, omdat zij niet behoren tot het Koninklijk Huis.

Duizenden enthousiaste belangstellenden juichten het koninklijk gezelschap toe. Sommige oranjefans stonden al vanaf 07.00 uur in de regen op het moment te wachten dat de politie de dranghekken langs de route verwijderde en zij vanachter de hekken van Paleis Noordeinde de koningin en haar familie van dichtbij konden zien.

Noordeinde

Het Noordeinde in Den Haag is dinsdag aardig volgestroomd. Mensen bewapenden zich met oranje paraplu's en plastic regenjacks tegen de incidentele stortbui. De gratis koffie die een oranje 'nepkoningin' uitdeelde, vond gretig aftrek en werd natuurlijk geschonken in oranje bekertjes. Ook in het koninklijk paleis heerste bedrijvigheid.

Spandoeken

Ook de, veelal luidruchtige, schoolklassen arriveerden. Zij schaarden zich met oranje boa's achter de spandoeken met foto's van Willem-Alexander en Máxima.

Het eerste oranje op het Noordeinde in Den Haag werd al om 7.10 uur gesignaleerd. Will van der Pool uit Barendrecht, met oranje stropdas, was er volgens eigen zeggen het eerst, om het ideale plekje te bemachtigen waar je én de Gouden Koets goed ziet én de balkonscène.

Zijn twee maatjes arriveren een half uur later. Oscar Meijer uit Amersfoort is voor de 24e keer in oranje gebreide trui naar de hofstad getogen, samen met de in oranje overall getogen Marjolijn de Heus.

Warmte

De tijd doodde het drietal met foto's van vorig jaar uitwisselen en bekijken. En Oscar legt nog even de volgorde uit van de gebeurtenissen op Prinsjesdag. Koud hebben ze het niet. "Ik voel heel veel warmte voor de koningin. Ik sta hier ook voor haar, de politiek interesseert me niet", zegt Oscar. Hij had ook champagne bij zich, voor als de koningin in de Ridderzaal zit, tussen de rondrit en de balkonscène door.