EDE - Kunsthandelaar Frank Buunk uit Ede heeft een ontbrekend doek van de wereldberoemde kunstschilder Piet Mondriaan gevonden.

Het gaat om het werk Grazende Kalfjes uit 1903, waarvan wel bekend was dat Mondriaan het ooit maakte, maar dat nooit was teruggevonden. Het doek werd namelijk tot vorige week toegeschreven aan de veel minder bekende Frits Mondriaan, een oom van de beroemde schilder.

Droomvondst

Buunk spreekt zelf van een droomvondst. Hij kocht het schilderij begin september voor 2500 euro op een veiling in Amsterdam. Nu blijkt dat het werk een originele Piet Mondriaan is, is het veel meer waard.

Dit weekeinde hebben Mondriaankenner Joop Joosten en Hans Janssen, conservator van het Haags Gemeentemuseum het doek onderzocht en de authenticiteit bevestigd.

De Grazende Kalfjes hingen al acht jaar te koop bij een antiquair. Die veilde onlangs zijn inboedel. Toen Buunk een foto van het schilderij in de catalogus zag, merkte hij al meteen overeenkomsten met het werk van Piet Mondriaan op. "En bij het aanschouwen van het werk bekroop me helemaal het gevoel dat dit wel eens een echte Mondriaan zou kunnen zijn", aldus de Edese kunsthandelaar.

Signatuur

Op het spieraam aan de achterkant van het kunstwerk vond Buunk een signatuur die onmiskenbaar van Piet Mondriaan moest zijn. Ook stond een adres vermeld, waar Mondriaan met zijn broers van 1903 tot 1904 woonde. De titel van het werk komt voor in een catalogus van het Stedelijk Museum Amsterdam, waar Mondriaan in 1903 twee recent gemaakte werken exposeerde. Het andere schilderij van deze expositie is nog niet definitief getraceerd, zegt Buunk.

200 gulden

Wie de P in de handtekening op de voorzijde van het schilderij heeft veranderd in een F, is onduidelijk. "Frits was er niet de man naar om dat te doen. Ik denk eerder dat iemand van het museum dacht dat het doek zo sneller zou verkopen, want Frits was in 1903 veel populairder dan Piet. Het schilderij kostte destijds 200 gulden", weet Buunk.

Buunk heeft eerder al een ontbrekende Mondriaan gevonden in een boedel in Noord-Holland. Ook trof hij een onbekend werk aan in Denemarken. Dat doek is vorig jaar voor bijna vijf ton aan het Rijksmuseum verkocht. Buunk zegt dat hij de Grazende Kalfjes de eerse tien jaar niet wil verkopen. Hij heeft het doek in bruikleen aangeboden bij het Haags Gemeentemuseum.