BOEDAPEST - Duizenden betogers tegen premier Ferenc Gyurcsany zijn in de nacht van maandag op dinsdag in de Hongaarse hoofdstad Boedapest slaags geraakt met de politie. Volgens de hulpdiensten raakten zeker 150 mensen gewond bij de ernstigste onlusten in Hongarije sinds tientallen jaren.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De actievoerders eisten het vertrek van Gyurcsany. De regeringsleider zou in de aanloop naar de stembusgang van april hebben gelogen om de verkiezingen te winnen.

De demonstranten hadden zich maandagavond verzameld bij de parlementsgebouwen in Boedapest. Ze gooiden met stenen naar de politie en slaagden er zelfs in een waterkanon in brand te steken.

Brand

Ook enkele auto's gingen in vlammen op. Later rukten de actievoerders op naar het kantoor van de staatstelevisie, dat in de buurt van de parlementsgebouwen ligt. Een aantal demonstranten slaagden erin het gebouw binnen te dringen. Volgens ooggetuigen staken de betogers het pand in brand. De televisiezender was enige tijd uit de lucht.

Pas nadat extra politiemensen waren ingezet, keerde dinsdagmorgen vroeg de rust terug. De nationale veiligheidsraad komt dinsdag bijeen om over de crisis te overleggen.

Politiemensen

Onder de ruim 150 mensen die gewond raakten tijdens de rellen, zijn ongeveer honderd politiemensen. Volgens Hongaarse media namen veel uiterst rechtse jongeren deel aan de acties.

Premier Gyurcsany veroordeelde de rellen en stelde "dat politieke problemen niet op straat moeten worden opgelost". Hij zei dat hij niet van plan is om op te stappen.

Ontslag

Naar aanleiding van de onlusten in het voormalige Oostblokland bood minister van Justitie Joszef Petretei dinsdagochtend zijn ontslag aan Gyurcsany aan. De regeringsleider heeft dat aanbod van de ook voor de politie verantwoordelijke minister vooralsnog niet aanvaard, meldde de Hongaarse radio.

Gyurcsany is ernstig in verlegenheid gebracht door een uitgelekte bandopname van een besloten bijeenkomst van zijn Socialistische Partij. Op de geluidsband geeft hij toe dat hij tegen de bevolking heeft gelogen om de verkiezingen in april te winnen.

Belastingen

Zo werden tijdens de verkiezingscampagne belastingverlagingen beloofd, terwijl de belastingen inmiddels voor miljarden euro's verhoogd zijn. Ook werden de economische verwachtingen veel rooskleuriger voorgesteld dan ze in werkelijkheid waren. Volgens een zondag gehouden opiniepeiling vindt 72 procent van de Hongaren dat Gyurcsany af zou moeten treden.