AMSTERDAM - Het ontruimde Bos en Lommerplein in Amsterdam is te herstellen. Dat bleek maandag uit de eerste resultaten van het onderzoek naar de veiligheid van de woningen op het plein. Het herstel gaat wel minstens nog een paar maanden duren.

Het onderzoek is verricht in opdracht van eigenaar Fortis, aannemer Hillen & Roosen, projectontwikkelaar Multi Vastgoed en de vereniging van eigenaren. Het technisch onderzoek wijst uit dat de situatie in het pand niet veilig is voor normaal gebruik.

Ontruiming

De gemeente Amsterdam besloot op 11 juli tot ontruiming van het Bos en Lommerplein wegens instortingsgevaar. De evacuatie behelsde 96 woningen, 27 winkels, een bibliotheek en het stadsdeelkantoor.

De bewoners bivakkeren sinds de ontruiming in een tijdelijke huurwoning. Burgemeester Cohen en stadsdeelvoorzitter Broeders spreken in een persverklaring van goed nieuws dat het gebouw te herstellen is.

Tegenvaller

"Dat het op z'n minst nog een paar maanden gaat duren is daarbij een tegenvaller voor alle bewoners en ondernemers die uiteraard zo snel mogelijk terug willen." In de reactie laten beiden weten dat het nu zaak is dat het plan van aanpak snel komt, zodat alle partijen weten waar ze aan toe zijn.

Steekproeven

Tijdens het onderzoek zijn op 78 verschillende locaties in het gebouw steekproeven genomen van 10 procent van het totaal aantal constructieonderdelen. Op twaalf plekken was sprake van minder wapening dan aangegeven in bouwtekeningen, maar niet zodanig dat het onveilig was. Wapening is een versterking van gevlochten staaldraad in beton.

Wapening

In totaal zijn drie soorten fouten naar voren gekomen. In een woning is in de vloer en het terras geen bovenwapening aangetroffen en ontbreekt de koppelwapening tussen twee delen van de vloerconstructie.

Deze situatie is onveilig en de constructie is inmiddels gestut. In een andere woning in de vloer doet zich ook een groot aantal afwijkingen voor in het betonijzer. Daar was echter geen sprake van een acuut onveilige situatie.

Onzekerheid

De derde fout betreft de tweede verdiepingsvloer en wordt nog nader onderzocht, omdat hierover nog grote onzekerheid bestaat. De onderzoekers hopen over twee weken meer duidelijkheid te hebben. De twee woningen en aangrenzende huizen hadden nooit opgeleverd mogen worden, aldus een woordvoerder van de aannemer.

Douwe van Riet, voorzitter van de vve, noemt de resultaten van het onderzoek teleurstellend. Tijdens de bewonersbijeenkomst maandagavond werd duidelijk dat veel eigenaren boos zijn dat de situatie zo lang duurt.