JOURE - De gemeente Skarsterlân is een onderzoek begonnen naar een man uit Joure met een strafblad voor een zedenmisdrijf die een kinderopvang aan huis zou runnen. Dat heeft de Friese gemeente maandag bekendgemaakt.

Skarsterlân, waar Joure ondervalt, kreeg vrijdag een melding dat de man een illegale kinderopvang zou leiden. De gemeente was al langer op de hoogte van de achtergrond van de man.

Risico's

In verband hiermee stuurde de gemeente in juli een brief naar de inwoners waarin in het algemeen werd gewaarschuwd voor de risico's van niet-geregisteerde kinderopvang. De man zou eerder pleegkinderen hebben opgevangen. Dat werd stopgezet, toen het verleden van de man aan het licht kwam.

Verantwoordelijkheid

De gemeente heeft maandag alle wijkbewoners officieel op de hoogte gebracht. Voor verontruste buurtbewoners en ouders is een contactpersoon aangesteld. "De gemeente zal vanuit haar verantwoordelijkheid voor de veiligheid van al haar inwoners de zaak scherp in de gaten houden", aldus de officiële verklaring.

Het onderzoek wordt samen de GGD Friesland en Bureau Jeugdzorg Friesland uitgevoerd. Ook de politie is ingeschakeld. Burgemeester Bert Kuiper wilde maandag geen toelichting geven op de verklaring.