DEN HAAG - Het Nederlandse verzet tegen de manier waarop de Verenigde Staten omgaan met gevangengenomen statenloze terroristen is duidelijk overgekomen bij het Amerikaanse Congres.

In een onlangs verschenen rapport van het eigen onderzoeksinstituut van het Congres staat te lezen dat Nederland zich in het openbaar het meest kritisch heeft uitgelaten over het Amerikaanse beleid.

Samenwerking

Om die reden wenst Nederland ook niet nauw samen te werken met Amerikaanse troepen in Afghanistan, aldus het rapport. "Nederlandse troepen willen operaties met de Amerikanen waar de kans op arrestatie van terroristische verdachten groot is, tot een minimum beperken."

In het rapport staat verder te lezen dat Nederlandse commandanten hun NAVO-partners er herhaaldelijk op hebben gewezen dat er geen doden mogen vallen onder Nederlandse troepen. Zij kregen echter te horen dat dat een "onrealistische benadering" was.

Duitsers

Nog kritischer is het rapport over de opstelling van de Duitse troepen in Afghanistan. De onderzoeker constateert dat Duitse militairen niet mogen vechten en geen grote patrouilles mogen uitvoeren.

Bovendien hebben de Duitsers weinig succes geboekt bij het trainen van nieuwe Afghaanse politie-eenheden. Reden waarom de VS zich genoodzaakt zagen zich meer met de opleiding te gaan bemoeien, aldus het rapport 'NATO in Afghanistan: A test of the transatlantic alliance'.