DEN HAAG - Minister Henk Kamp van Defensie blijft erbij dat de Nederlandse militaire missie in Afghanistan geen vechtmissie is.

De inzet van een Nederlandse compagnie voor de operatie Medusa tegen de Taliban in de provincie Kandahar de afgelopen weken, was een tijdelijke missie.

Reservemacht

De bewindsman is niet van plan eigen manschappen structureel af te zonderen voor een snel inzetbare reservemacht die overal in het zuiden van Afghanistan kan worden ingezet. "Wij hebben al onze mensen nodig in Uruzgan."

Kamp zei dat maandag in een overleg met de Tweede Kamer over de situatie in Afghanistan en in Uruzgan, de zuidelijke provincie waar momenteel ruim 1400 Nederlandse militairen zitten.

Zorgelijk

De fracties, op GroenLinks en de SP na, hebben er geen moeite mee dat Nederland een actieve bijdrage heeft geleverd aan Medusa. De PvdA vindt het wel zorgelijk en risicovol dat nu het "ene gat met het andere gevuld wordt", aldus Kamerlid Bert Koenders.

Ondercapaciteit

In de zuidelijke regio wordt soms fors gevochten met strijders, aangevoerd door de Taliban. Door de operatie Medusa zijn zij verdreven uit een gebied dat strategisch van belang is, ook voor de Nederlandse troepen.

De NAVO heeft in zuidelijk Afghanistan een ondercapaciteit van 15 procent; dat zijn ongeveer 1500 tot 2000 man. Het bondgenootschap heeft daarom de NAVO-landen vorige week gevraagd hun eerdere toezeggingen voor de reserves na te komen.

Pakistan

De Tweede Kamer is bezorgd over de toestroom en activiteiten van de Taliban, die vooral vanuit Pakistan de grens oversteken. De fracties vinden dat meer internationale druk op Pakistan moet worden uitgeoefend om dit te voorkomen.

De Kamer wees op het risico dat te veel gevechten tegen de Taliban averechts kunnen uitpakken, omdat de troepen zich dan vervreemden van de bevolking. Kamp benadrukte dat de Nederlandse opzet is en blijft dat de bevolking hulp krijgt bij de wederopbouw.

Shoot to kill

"Als we aangevallen worden, schieten we terug. Maar het wordt geen "shoot to kill", aldus de minister.

Volgens hem valt het met de gevechten relatief ook mee. In zuid-Afghanistan is 90 procent van de activiteiten gericht op de wederopbouw of de voorbereiding ervan, zei Kamp.