KATWIJK - Fietsend uitgaanspubliek in Katwijk moet op zaterdagavond 30 september een 'gripstripproef' afleggen. De fietsers moeten proberen om met twee vingers een witte papierstrip op te vangen, die een agent voor hun neus loslaat. Met deze ludieke reactietest willen de gemeente en de politie de aandacht vestigen op het gevaar van alcohol in het verkeer, zo liet Katwijk maandag weten.

Uit een Katwijks onderzoek uit 2003 blijkt dat veel mensen denken dat rijden onder invloed van alcohol op de fiets minder gevaarlijk is dan met de auto. Katwijkers die uitgaan, denken soms dat je met negen bier of wijn op nog best naar huis kunt fietsen.

De werkelijkheid is dat na vijf glazen alcohol de kans op een ongeval al twee keer zo groot is, en na negen glazen zeventien keer zo groot. Fietsen onder invloed is voor de wet hetzelfde misdrijf als met alcohol op een auto besturen. Voor fietsers geldt ook de grens van 0,5 promille alcohol (2 tot 3 glazen) in het bloed.

De Katwijkse politie staat in de nacht van 30 september op twee plaatsen te posten met de gripstripproef. In de nabije toekomst zullen ook 'echte' alcoholcontroles plaatsvinden. De gemeente Katwijk heeft in ieder geval wel een alternatief voor de fiets: "Loop! Veilig en goedkoop!"