BAGDAD - Saddam Hussein heeft maandag een sneer uitgedeeld aan een naar Nederland uitgeweken Koerd, die maandag tegen de oud-dictator getuigde in het proces over de moord op tienduizenden Koerden in 1988. Saddam zei dat de getuige "geen Irakees meer is", omdat hij het Nederlandse staatsburgerschap heeft geaccepteerd.

De voormalige Koerdische guerrillastrijder Karwan Abdallah Tawfiq zei voor de rechter in Bagdad dat zijn dorp in maart 1988 tijdens de operatie Anfal werd gebombardeerd. Het Iraakse leger gebruikte bij de acties chemicaliën. Samen met andere dorpelingen vluchtte Tawfiq na de aanval de heuvels in. "Ik sprong over de lichamen van kinderen, oude mensen."

Door de aanval liep Tawfiq brandwonden aan zijn ogen op en verloor hij het bewustzijn. Pas na twee maanden kwam hij weer bij.

Paspoort

Tawfiq was zes maanden blind. Gedurende die periode lag hij in een ziekenhuis in de stad Isfahan in Iran. Na het verlaten van het ziekenhuis week de voormalige Koerdische guerrillastrijder uit naar Nederland. Hij kreeg het Nederlandse paspoort in 1994 en werd door Nederlandse medici voor zijn verwondingen behandeld.

In de rechtszaal droeg Tawfiq een donkere zonnebril. Hij nam die kort af om zijn bloeddoorlopen ogen te tonen. "Zelfs mijn kinderen worden bang wanneer ik mijn zonnebril afneem", zei de Nederlandse getuige.

Frans van Anraat

Tawfiq verklaarde dat hij eerder had getuigd tegen de Nederlandse wapenhandelaar Frans van Anraat, die eind vorig jaar door de rechtbank in Den Haag tot vijftien jaar celstraf werd veroordeeld voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Irak. Van Anraat had Saddam Hussein van chemicaliën voorzien.

Saddam Hussein besteedde maandag in de rechtszaak ook enkele woorden aan een Nederlandse arts die Tawfiq heeft behandeld. "Ik zou de man willen vragen of hij de gevolgen heeft gezien van de chemische wapens die de Amerikanen in Vietnam gebruikten?"