AMSTERDAM - Amsterdam en zijn buurgemeenten hebben maandag de campagne 'Nederland Tegen Terrorisme' gelanceerd. Burgemeester Job Cohen van Amsterdam, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra, burgemeester Jan van Zanen van Amstelveen en hoofdcommissaris van politie Bernard Welten gaven de aftrap van de actie die volgt op een campagne van vorig jaar.

De landelijke campagne, waaraan ook Rotterdam, Utrecht en Den Haag meedoen, moet inwoners alert maken op een terroristische dreiging. Zij kunnen ertoe bijdragen dat de kans op een aanslag in ons land kleiner wordt. De posters door de stad en in het openbaar vervoer roepen op verdachte zaken te melden bij het OV-personeel, de politie of bij 112.

Vorig jaar november kwamen Amsterdam en Rotterdam al met een voorproefje, getiteld 'Alle ogen helpen'. Met posters, flyers, advertenties en spotjes op televisie riepen de gemeenten reizigers op waakzaam te zijn en gaven ze informatie over wat te doen bij een terreurdreiging.

Kans

Het regionaal crisisbestuur, waarvan Cohen voorzitter is, meent dat er nog altijd een reële kans op een terroristische aanslag is. "De overheid doet er alles aan de kans op een aanslag zo klein mogelijk te houden", stelt de burgemeester.

Volgens Joustra verdient terrorismebestrijding blijvende aandacht. "De afgelopen maanden hebben laten zien dat dat ook geldt voor de voorlichting erover. Mensen hebben behoefte te weten wat er wordt gedaan en hoe ze zelf iets kunnen doen mocht dit nodig zijn."

Samenwerking

De coördinator is tevreden over de samenwerking tussen de grote steden. "Den Haag is gestart met haar campagne rond Prinsjesdag, Rotterdam onlangs met de Wereldhavendagen en ook Utrecht start binnenkort." Joustra benadrukt dat de campagne niet alleen is bedoeld voor de steden, maar voor alle gemeenten in het land.