MOMBASA - Israël heeft vrijdag zijn burgers uit Mombasa in Kenia geëvacueerd na de twee aanslagen op een hotel en vliegtuig. Door de aanslagen verloren vijftien mensen donderdag het leven en raakten zeker zestig gewond. Intussen heeft de politie drie verdachten opgepakt.

Op de militaire luchthaven bij Tel Aviv arriveerde een Boeing van de luchtmacht met de lichamen van de drie Israëliërs die door de aanslag op het hotel omkwamen, twee broers van 13 en 15 jaar en een 61-jarige man. Ook vijftien gewonden waren aan boord. Onder de andere doden zijn negen Kenianen.

In totaal zijn 235 Israëliërs teruggevlogen. Volgens een zegsman van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zijn onder hen 140 die de aanslag hebben overleefd. De rest waren Israëliërs die in andere hotels in de buurt verbleven.

Arrestaties

De Keniase politie verrichtte tot nu toe drie arrestaties. Een woordvoerder meldde dat het om drie buitenlanders van Arabische afkomst gaat. De politie pakte een echtpaar op in een hotel in de buurt van het getroffen Paradise Hotel. Later op de avond hield zij in het centrum van Mombasa een vrouw aan die in het bezit is van een Amerikaans paspoort.

Zij zou bij de raketbeschieting van het Israëlisch vliegtuig betrokken zijn geweest. Getuigen zagen haar in de witte terreinwagen van waaraf twee raketten vermoedelijk van het type SAM-7 werden afgevuurd.

Manager Ben Wafula van Le Soleil Beach Club verklaarde dat het opgepakte echtpaar Amerikaanse paspoorten had. "Ze kwamen uit Florida." Het tweetal arriveerde 26 november in zijn hotel en wilde twee uur na de aanslag, op het vijf kilometer verderop gelegen Paradise Hotel, vertrekken. Wafula zei dat ze werden aangehouden nadat het hotel de politie had ingelicht. Die had eerder een verzoek gedaan informatie te verstrekken over vertrekkende reizigers.

Een auto vol met explosieven reed de lobby van het hotel in Kikambala Beach binnen. Het hotel, dat op ongeveer 25 kilometer ten noorden van Mombasa staat en in Israëlische handen is, werd grotendeels vernietigd.

Kort voor de aanslag op het hotel werden twee raketten afgevuurd op een Boeing 757-300 van de Israëlische maatschappij Arkia. Het toestel was net met 261 passagiers en elf bemanningsleden opgestegen van de luchthaven van Mombasa. De projectielen misten hun doel.

Sharon

De Israëlische minister-president Ariel Sharon zwoer de daders van de aanslagen te vinden. "Onze lange arm zal diegenen die deze terreuraanslagen uitvoerden, te pakken krijgen. Niemand wordt vergeven", aldus Sharon.

Israëlische en Keniase functionarissen leggen de schuld voor de aanslagen bij al-Qaeda, het netwerk van Osama bin Laden. De Amerikaanse president George W. Bush sprak van een "gruwelijke misdaad". Washington meent echter dat het nog te vroeg is om al-Qaeda aan te wijzen als schuldige. Amerikaanse en Israëlische onderzoekers helpen bij het onderzoek.

Leger van Palestina

De tot dusver onbekende groep Leger van Palestina heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen. De groepering zegt de "stem van de Palestijnse vluchtelingen" te willen laten horen. Zij bracht in een in het Arabisch gestelde verklaring de aanslag direct in verband met het feit dat het vrijdag 55 jaar geleden is dat de VN-Veiligheidsraad met resolutie 181 instemde met de deling van Palestina in een Israëlisch en een Palestijns deel.

Australië waarschuwde zijn burgers al ruim twee weken geleden voor aanslagen in Kenia. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maande hen om vooral voorzichtig te zijn in Mombasa. "Gezien het mogelijke risico van terroristische aanslagen op westerse doelen in Kenia, vooral in Nairobi en Mombasa, moeten Australiërs voorzichtig zijn", aldus een verklaring uitgegeven op 12 november. Het ministerie wil niet zeggen welke aanwijzingen het had voor een op handen zijnde aanslag.