BREDA - De 19-jarige Iraakse asielzoeker Y.G. is maandag door de rechtbank in Breda veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het doodsteken van een 16-jarige jongen uit het Brabantse Dinteloord.

Op 28 januari werd het slachtoffer bij een bushokje op het Raadhuisplein in zijn woonplaats in zijn borst gestoken. Het slachtoffer had de dader daarvoor in zijn gezicht geslagen. De rechtbank achtte doodslag bewezen, hoewel er sprake was van een noodweersituatie. "G. had ook weg kunnen lopen of terug kunnen slaan, de messteek was niet noodzakelijk", aldus de rechtbank. De officier van justitie had tien jaar geëist.

Incidenten

Aan de steekpartij ging een aantal incidenten vooraf. In Dinteloord waren pesterijen geweest tussen Nederlandse jongens en Iraakse asielzoekers van het doorgangshuis voor vluchtelingen.

Op de fatale avond stond G. op de bus naar Steenbergen te wachten toen het slachtoffer en een vriend hem aanspraken. Na wat woordenwisselingen sloeg de 16-jarige jongen G. hard in zijn gezicht. Daarop haalde G. een mes uit zijn binnenzak en stak het slachtoffer neer. Het mes is nooit teruggevonden. De Dinteloorder overleed de dag daarna aan zijn verwondingen.