DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft maandag twee supporters van Ajax veroordeeld tot gevangenisstraffen wegens betrokkenheid bij de bestorming van het supportershome van ADO Den Haag in februari.

De 24-jarige S. B. uit IJsselstein kreeg twaalf maanden celstraf, waarvan vier voorwaardelijk. D.K. uit Almere kreeg vijftien maanden opgelegd, waarvan vijf voorwaardelijk. Bovendien hebben de twee mannen een stadionverbod opgelegd gekregen.

De rechtbank sprak van een laffe daad, omdat hij gepland was. Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen beiden drie jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, en een stadionverbod geëist.

De rechtbank achtte niet bewezen dat de twee als lid van een criminele organisatie hun misdrijven gepleegd hebben. De zaak tegen een derde verdachte is uitgesteld omdat nog een aantal getuigen gehoord moest worden.

Stokken

Twee dagen voor het competitieduel tussen ADO Den Haag en Ajax, op 10 februari bestormden zo'n zeventig Ajax-supporters het ADO-honk in het Haagse Zuiderpark. Ze hadden paraplu's, stokken, messen en molotovcocktails bij zich als wapentuig.

In het supportershome waren ongeveer tien Haagse supporters aanwezig. Vrijwel allemaal raakten ze gewond, een jongen werd neergestoken.

De rechtbank in Den Haag veroordeelde in juli al vijftien aanhangers van de Amsterdamse club voor betrokkenheid bij de aanval op het honk, poging tot zware mishandeling en brandstichting. Zij kregen straffen variërend van een tot vier jaar opgelegd.

De verdachten werden vrijgesproken van poging tot moord en poging tot doodslag en het vormen van een criminele organisatie. Het OM is tegen een aantal vonnissen in hoger beroep gegaan.