ROME - De autoriteiten in Rome hebben wegens de bedreigingen en protesten tegen de paus na diens uitspraken over de islam de veiligheidsmaatregelen rond het Vaticaan en belangrijke kerken in de stad verscherpt. Het luchtruim boven het Vaticaan en het pauselijke zomerverblijf Castel Gandolfo ten zuiden van de hoofdstad is gesloten en de controles in het gebied opgevoerd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Voor de Sint Pietersbasiliek stonden het afgelopen weekeinde lange rijen mensen die door een metaaldetector moesten lopen. Incidenteel moeten de toeristen ook hun tassen openen. Dat berichtten maandag de Italiaanse media.

Wereldwijd hebben moslims geprotesteerd tegen de in hun ogen beledigende opmerkingen die de paus zou hebben gemaakt over de islam. De tak van terroristennetwerk al-Qaeda in Irak beloofde maandag via een internetsite "het kruis te verbrijzelen" en "de jihad te voeren tot het westen is verslagen".

Pop

In de Zuid-Iraakse stad Basra is maandag geprotesteerd tegen de uitspraken. De betogers verbrandden een pop die de paus voorstelde en eisten excuses van de kerkvorst.

Tijdens zijn bezoek aan Duitsland haalde de paus een veertiende-eeuwse Byzantijnse keizer aan die meende dat de profeet Mohammed slechts "slechte en onmenselijke" dingen heeft gebracht.

Offensief

Het Vaticaan is een diplomatiek offensief begonnen om de boosheid weg te nemen over de opmerkingen van de paus. Ambassadeurs van het Vaticaan moeten de politieke en religieuze autoriteiten in moslimlanden uitleg geven over de volledige tekst die de paus heeft uitgesproken.

Dat heeft kardinaal-staatssecretaris Tarcisio Bertone gezegd, aldus de Italiaanse krant Corriera della Sera maandag. Bertone, na de paus de belangrijkste man binnen het Vaticaan, liet weten dat de nuntii (ambassadeurs) in hun uitleg de nadruk zullen leggen op passages uit de toespraak van de paus "die in alle opwinding zijn genegeerd". Volgens Bertone zijn de uitspraken van Benedictus XVI verdraaid.

De leiders van islamitische milities in de Somalische hoofdstad Mogadishu hebben maandag bezworen de moordenaars te berechten van een Italiaanse non. De zuster werd zondag bij het kinderziekenhuis waar ze werkte met haar lijfwacht vermoord, mogelijk vanwege de toespraak van de paus.