VOORBURG - Nederlanders zijn in het afgelopen decennium meer wijn en minder bier gaan drinken. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd.

Vorig jaar dronk de gemiddelde Nederlander 78 liter bier per jaar, ruim 9 procent minder dan in 1995. De consumptie van wijn nam in dezelfde periode juist fors (28 procent) toe tot 21 liter.

De bierbrouwerijen hielden hun productie op peil door meer te exporteren. In vergelijking met tien jaar geleden leveren de Nederlandse brouwers 30 procent meer gerstenat af in het buitenland. Samen zijn ze goed voor een productie van bijna 2,5 miljard liter bier.

Amerikanen

Ruim 60 procent van het Nederlandse bier wordt elders opgedronken. In totaal werd er vorig jaar 1,6 miljard liter afgezet in het buitenland, ter waarde van bijna 1,3 miljard euro. Met name Amerikanen waarderen bier uit Holland. Ongeveer de helft van al het in Nederland gebrouwen bier wordt verscheept naar de Verenigde Staten.

Nederlanders zien zelf steeds vaker af van een biertje ten faveure van een glas wijn. Vorig jaar werd ruim 400 miljoen liter wijn geïmporteerd. De uit gegist druivensap bereide alcoholische drank komt steeds vaker van buiten Europa. De invoer van wijn uit Zuid-Afrika, Australië en Midden- en Zuid-Amerika is vervijfvoudigd.