JERUZALEM - De Israëlische premier Sharon is herkozen als leider van de rechtse Likudpartij. Hij versloeg zijn rivaal, minister van Buitenlandse Zaken en oud-premier Netanyahu, ruimschoots. Dat bleek vrijdagochtend nadat alle stemmen waren geteld.

Sharon heeft 55,8 procent van de stemmen vergaard tegen 40,8 procent voor Netanyahu. Moshe Feiglin, de derde kandidaat, kreeg de rest van de stemmen.

Met zijn nieuwe mandaat als aanvoerder van Likud zal hij de partijlijst aanvoeren tijdens de komende parlementsverkiezingen op januari. Zijn belangrijkste tegenkandidaat zal de 'duif' Amram Mitzna zijn, de recent gekozen nieuwe leider van de Arbeidspartij.

Netanyahu

Volgens de peilingen zal de 'havik' Sharon zegevieren en weer kunnen aantreden als premier. Mogelijk zal Netanyahu dan aanblijven als minister van Buitenlandse Zaken.

Bibi, zoals Netanyahu vaak wordt genoemd, gaf zijn verlies al toe voordat de einduitslag bekend was. Hij feliciteerde Sharon telefonisch, aldus de Israëlische media.

De verkiezingen onder 300.000 partijleden werden overschaduwd door de aanslagen op Israëliërs in Kenia en door een aanslag in het noorden van Israël op onder meer een stemlokaal waar mensen in de rij stonden voor de Likudverkiezingen. Hierdoor vielen acht doden.