DEN HAAG - Tweede Kamerlid Nebahat Albayrak maakt grote kans om na Wouter Bos op de kandidatenlijst van de Partij van de Arbeid te komen. Dat blijkt uit een zondag uitgelekte conceptkandidatenlijst die momenteel in Den Haag circuleert, zo bevestigen bronnen binnen de partij.

De eerste nieuwkomer, vice-voorzitter Ton Heerts van de vakcentrale FNV staat op de vijfde plaats. De kans bestaat dat er nog in de lijst geschoven wordt. Donderdag buigt het bestuur van de PvdA zich over de lijst, daarna mogen de leden er nog over stemmen.

De in 1968 in het Turkse Sarkisla geboren juriste Albayrak is momenteel woordvoerder Justitie in de Tweede Kamer. Daarvoor werkte zij onder meer voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. Van Ton Heerts was al bekend dat hij met de partij in gesprek was. Sinds dat in de krant heeft gestaan voert hij volgens Agnes Jongerius het woord niet meer voor de vakbond.

Wolfsen en Bussemaker

Nummer drie en vier op de voorlopige lijst zijn Albayraks collega's Aleid Wolfsen en Jet Bussemaker. Vice-fractievoorzitter Sharon Dijksma staat op zes en de Kamerleden Bert Koenders, Mariëtte Hamer en Martijn van Dam op respectievelijk de zevende, achtste en negende plaats.

Nieuwkomer

Op tien staat een voor de landelijke politiek nog onbekende vrouwelijke nieuwkomer Marianne Besselink. Het zou gaan om de 34-jarige ambtenaar uit Groningen, die in 1991 als achttienjarige scholiere werd verkozen als het jongste lid van de Provinciale Staten van Nederland. Nadien is zij nog lid geweest van het landelijk bestuur van de partij.