LONDEN - Dertien personen die verdacht worden van het beramen van een complot om een aantal vliegtuigen van Groot-Brittannië naar de Verenigde Staten op te blazen, zijn maandag in Londen voor de rechter verschenen.

De verdachten volgden via een videoverbinding het optreden van de rechtbank vanuit de zwaarbeveiligde Belmarsh-gevangenis in Londen. De rechter besloot de gevangenhouding van de mannen, die alleen spraken om hun namen te bevestigen, te verlengen. Het verhoor wordt op 27 oktober voortgezet.

Samenzwering

De dertien behoren tot de 25 verdachten die de Britse politie in de vroege ochtend van 10 augustus oppakte. Van de dertien worden er elf beschuldigd van samenzwering tot moord en terrorisme. De andere twee worden van mindere vergrijpen verdacht. Vier anderen zijn aangeklaagd voor onder meer het achterhouden van informatie over een op handen zijnde aanslag. De overige acht arrestanten zijn inmiddels op vrije voeten.

De vermeende terroristen zouden van plan zijn geweest vloeibare explosieven aan boord van vliegtuigen te smokkelen en die in de lucht tot ontploffing te brengen. De ontdekking van het vermeende complot leidde wereldwijd tot verscherpte veiligheidsmaatregelen in de luchtvaart.