STOCKHOLM - De Zweedse sociaaldemocraten van premier Göran Persson raken de regeringsmacht waarschijnlijk kwijt. Bij de parlementsverkiezingen van zondag heeft het linkse blok volgens prognoses een achterstand van 1,1 tot 1,9 procentpunt op de alliantie van de conservatieve oppositieleider Fredrik Reinfeldt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Persson gaf zondagavond zijn nederlaag toe, nadat Reinfeldt voor een menigte jubelende aanhangers de overwinning had opgeëist. Persson kondigde voor maandag zijn aftreden aan. Hij gaat ook het partijvoorzitterschap neerleggen.

Prognose

De laatste prognose van de publieke televisiezender SVT gaf centrumrechts 47,7 procent en Persson en zijn bondgenoten in het parlement - Links en de Groenen - 46,6 procent. De laatste prognose van de televisiezender TV4 voorspelde voor Reinfeldt 48,6 procent en voor het kamp van Persson 46,7 procent.

De sociaaldemocraten van premier Göran Persson hebben sinds 1932 op twee na alle verkiezingen gewonnen. Rechts wil de welvaartsstaat hervormen en lastenverlichting voor burgers en bedrijven.

Persson ziet hier niets in en zegt dat de oppositie met haar plannen het unieke sociale model van Zweden in gevaar brengt. In totaal konden 6,9 miljoen Zweden hun stem uitbrengen..