ANTWERPEN - De leider van de omstreden Belgische moslimgroep Arabisch-Europese Liga (AEL), Dyab Abou Jahjah, is donderdagavond aangehouden. Justitie in Antwerpen heeft laten weten dat er vrijdag meer informatie over zijn aanhouding en voorgeleiding wordt verstrekt.

Agenten hebben ook huiszoeking in de woning van Abou Jahjah gedaan. Het is niet duidelijk wat de aanklacht precies is, aldus de Belgische zender VTR.

Abou Jahjah werd nabij zijn huis in de Antwerpse deelgemeente Deurne klemgereden door de politie. Hij zat op dat moment in de auto bij een verslaggever van de Nederlandse omroep IKON. Die had aangeboden Abou Jahjah naar huis te rijden toen die van zijn advocaat te horen had gekregen dat de politie een huiszoeking zou doen. De journalist is na verhoor vrijgelaten. Maar zijn apparatuur is in beslag genomen, zo zei hij in het NOS-radioprogramma Met het oog op morgen.

"Niet de straat op gaan"

In een eerste reactie op de arrestatie zei Ahmed Azzuz van de AEL dat de achterban wordt opgeroepen niet de straat op te gaan. "Wij brengen onze mensen op de hoogte, maar wij vragen hen om niet op straat te komen. Wij gaan hun spelletje niet meespelen. Wij laten ons niet intimideren en niet provoceren", aldus Azzuz.

Na twee dagen van straatrellen in Antwerpen richtte alle aandacht in België zich eerder donderdag al op de AEL. Veel politici verdenken de groep ervan de motor te zijn achter de ongeregeldheden. De AEL vindt dat een belediging en dreigt met een proces wegens smaad.

Dinsdag en woensdag was de Antwerpse migrantenwijk Borgerhout, die de bijnaam Borgerokko heeft, het toneel van relletjes nadat een 27-jarige Marokkaan werd doodgeschoten door een 66-jarige Belg. De politie heeft in totaal meer dan 180 mensen aangehouden, van wie de meesten al weer vrij zijn.

"De AEL probeert politie uit wijken te verjagen"

De politiek richt de pijlen nu op de AEL en zijn voorman Dyab Abou Jahjah. Premier Verhofstadt zei in het parlement, na vragen van de christen-democraten (CD&V), de liberalen (VLD) en het Vlaams Blok, dat de AEL de politie uit sommige wijken probeert te verjagen om de criminelen vrij spel te geven. Hij zei een verbod te overwegen als de Antwerpse justitie voldoende bewijzen kan verzamelen dat de beweging de wet overtreedt. "Ik heb er geen twijfel over dat actie op komst is", zei Verhofstadt.