LUGOFF - Een veertienjarig meisje uit de Amerikaanse staat South Carolina heeft met een sms'je aan haar moeder een eind kunnen maken aan haar ontvoering. De politie vond haar zaterdag, tien dagen na haar ontvoering, in een ondergronds hol dat met explosieven beveiligd was.

Het sms'je van Elizabeth Shoaf droeg ook bij aan de aanhouding van de 37-jarige man die haar ontvoerd had. Hij werd zondag opgepakt, meldden Amerikaanse media op hun websites. Elizabeth was door haar ontvoerder opgesloten in een soort bunker van 4,5 meter diep, op ongeveer een kilometer van haar huis.

Die was voorzien van een kuil die als WC moest dienen en een kampeerkooktoestel. Op geïmproviseerde planken stonden voorraden voedsel. De ingang was afgesloten met platen hout. Boobytraps moesten voorkomen dat het gekidnapte meisje vluchtte.

SMS-zendmasten

Op een of andere manier slaagde Elizabeth erin de mobiele telefoon van haar ontvoerder te pakken te krijgen en haar moeder een berichtje te sturen. Daarin meldde zij in een hol in de grond te zitten en vrachtwagens voorbij te horen rijden. De politie maakte gebruik van de gegevens van sms-zendmasten om de plaats te vinden waar het sms'je was verzonden.

De verdachte is volgens de politie een werkloze bouwvakker, die al maanden gezocht werd wegens een seksueel misdrijf waarvan een twaalfjarig meisje het slachtoffer was geworden. Hij ontvoerde Elizabeth op 6 september van een bushalte bij het huis van haar ouders.

Volgens de politie heeft hij haar kunnen meenemen omdat hij zich had uitgegeven voor politieman. Hij is waarschijnlijk op de vlucht geslagen toen de politie naar aanleiding van Elizabeth's sms'je een grote zoekactie begon.

Onderzoek

Elizabeth leek bij haar vrijlating niets te mankeren, maar zij is desondanks voor onderzoek in een ziekenhuis opgenomen. Pas daarna zal de politie haar ondervragen over het gebeurde, deelde een woordvoerder mee.