LELYSTAD - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft per direct een opnamestop ingesteld voor de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord. Dat heeft zij donderdag meegedeeld. Aanleiding is een nieuwe bestuurscrisis, die is ontstaan omdat zowel de voorzitter van de raad van toezicht als de interim-directeur kort achter elkaar zijn opgestapt.

Volgens de inspectie is de patiëntenzorg bij de IJsselmeerziekenhuizen door de nieuwe crisis niet langer te waarborgen. Om toch een veilige situatie voor de patiënten te scheppen, vond de inspectie onmiddellijke maatregelen nodig.

Maandag overleg met delegatie in Den Haag

Waarnemend minister De Geus van Volksgezondheid heeft de instelling opgedragen maandag met een delegatie naar Den Haag te komen om de situatie te bespreken. Wie er in de delegatie zitten, is niet duidelijk en moeten de ziekenhuizen zelf uitzoeken.

Er kunnen geen ingrepen worden gedaan

De opnamestop houdt in dat de ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord niet langer opnames mogen verrichten. Ook kunnen er geen ingrepen worden gedaan. Acute patiënten mogen nog wel worden onderzocht, maar moeten daarna worden doorgestuurd naar een ander ziekenhuis tenzij een directe behandeling of ingreep echt niet kan worden uitgesteld.

De opnamestop blijft van kracht totdat er een Raad van Toezicht en een Raad van Bestuur zijn gevormd, die het volledige vertrouwen genieten van de medische staf en de provincie Flevoland. Wanneer de ziekenhuizen geen gehoor geven aan de oproep, kan het ministerie van Volksgezondheid een dwangsom opleggen.

Directeur opgestapt

Nadat woensdag interim-directeur W. Brinkman het bijltje erbij neer had gegooid, stapte donderdag ook voorzitter D. van Hemmen van de Raad van Toezicht op. Een avond eerder had hij nog een conceptplan van aanpak voor de IJsselmeerziekenhuizen, dat Brinkman had geschreven, naast zich neergelegd. Als verklaring gaf Van Hemmen dat er te weinig aandacht was besteed aan de mogelijkheid van vier basisspecialismen in Emmeloord. Dat was wel een wens van de vorige minister van Volksgezondheid Bomhoff.

Brinkman hield het vervolgens voor gezien en ook Van Hemmen besloot zich over zijn positie te beraden. "Ik heb gefaald bij het aansturen van Brinkman en zowel in Lelystad en Emmeloord word ik gezien als de man, die de andere kant van de Ketelbrug vertegenwoordigt", aldus de RvT-voorzitter.

Direct na zijn aantreden had Van Hemmen Brinkman juist nog teruggehaald. De interim-directeur was toen net door de vorige Raad van Toezicht de laan uitgestuurd.