MOERDIJK - Het binnenvaartschip Martens 7 dat vrijdag in Moerdijk aan de ketting is gelegd nadat bemanningsleden onwel waren geworden door het inademen van dampen, blijft voorlopig nog aan de ketting. Dat zei een woordvoerder van de provincie Noord-Brabant zondag. In het schip zijn stoffen gevonden die niet overeenkomen met de omschrijving van de vrachtpapieren.

Het binnenvaartschip ligt afgemeerd bij de Afvalstoffenterminal Moerdijk (ATM). De lading is volgens de provincie Noord-Brabant eigendom van Amsterdam Port Services (APS). Daar lag begin juli de Probo Koala, het schip dat half augustus zijn chemische lading dumpte in Ivoorkust. In dat land stierven zeven mensen door het inademen van dampen en werden duizenden mensen ziek.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag zei niet uit te sluiten dat het schip stoffen aan boord heeft met dezelfde stoffen als de Probo Koala. Het OM kwam in actie op verzoek van de provincie. De kapitein had de politie donderdagmiddag gewaarschuwd over stank en gezondheidsklachten van zijn bemanning. Het schip was op dat moment van Amsterdam via Vlaardingen onderweg naar Moerdijk.

Nadat het schip was afgemeerd in Moerdijk, begonnen het Korps landelijke politiediensten en de provincie met het onderzoek.

De compartimenten met de stoffen zijn afgesloten om te voorkomen dat dampen in de lucht komen. Volgens de betrokken instanties is er geen gevaar voor de volksgezondheid, omdat er geen stoffen ontsnappen.

Machinekamerwater

Volgens directeur Udo Uiterwijk van het havenschap Moerdijk bestaat de inhoud van de Martens 7 uit machinekamerwater. De Probo Koala had olieresten met caustische soda aan boord. Volgens Uiterwijk kwam de Martens 7 naar Moerdijk om haar lading aan de bieden aan de Afval Terminal Moerdijk, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het verwerken van afvalstoffen.

Over de gezondheidstoestand van de bemanningsleden is nog niets bekend.