DEN HAAG - Onder zware druk van de gehele Tweede Kamer gaat minister De Boer (Verkeer) de NS opdragen de voor 1 juli volgend jaar geplande tariefsverhoging niet door te voeren. Alle fracties moesten ellenlang op de bewindsman inpraten, voor die donderdag met 'frisse tegenzin' de toezegging deed de NS-directie binnen een week op het matje te roepen.

De Tweede Kamer eist dat De Boer desnoods naar de rechter stapt als de NS bij de, gezien de problemen op het spoor, "onverkoopbare" tariefsverhoging blijft. De Boer denkt dat hij niet sterk zal staan voor de rechter. Juristen hebben de Tweede Kamer echter bezworen dat NS bakzeil zal moeten halen.

Beter materieel nodig

Ook voelt De Boer weinig voor de keiharde lijn die hem nu is opgedrongen omdat hij van mening is dat de NS genoeg geld moeten hebben voor investeringen. Nieuw en beter materieel zijn nodig om de beroerde dienstverlening te verbeteren.

Tarieven in stappen verhogen

De NS willen de tarieven in twee stappen verhogen: op 31 december van dit jaar met 4,9 procent en met nog eens 4,15 procent op 1 juli 2003. Feitelijk betekent dat een verhoging met ruim 9 procent in 2003, maar de verhoging van 31 december geldt nog voor dit jaar. De NS mogen de tarieven namelijk maar één keer per jaar verhogen. De '31 december-truc' is de Kamer in het verkeerde keelgat geschoten en ook de Boer vindt dat die "niet de schoonheidsprijs" verdient. De Tweede Kamer verwacht dat de rechter beide verhogingen zal scharen onder 2003 en de NS daarom zal terugfluiten.

Opdracht: 'Laat het bij 4,9 procent'

De demissionaire minister zal de NS opdragen het bij een verhoging met 4,9 procent met ingang van 1 januari 2003 te laten. Begin 2004 kan het spoorbedrijf de prijzen dan opnieuw verhogen. De Boer zal NS ook om opheldering vragen waarom de tarieven niet overal met 4,9 procent stijgen, maar gemiddeld. De stijging loopt van traject tot traject uiteen. De Tweede Kamer vindt dat oneerlijk. Passagiers moeten in het hele land gelijk worden behandeld.

De directie van NS wil nog niet reageren. Ze wacht eerst het geprek met de minister af.