ROME - Het Vaticaan heeft de veiligheidsmaatregelen rond het zomerverblijf van Paus Benedictus verscherpt. De paus spreekt zondag vanuit zijn zomerresidentie vlakbij Rome de zondagszegen uit. Staatskranten in Iran zien een Amerikaans-Israëlisch complot achter de paus.

De extra veiligheidscontrole komt na bedreigingen aan het adres van de paus na een lezing in Duitsland. Hij gebruikte een citaat waarin staat dat de islam gewelddadig is.

De Italiaanse geheime dienst heeft gewaarschuwd voor mogelijk gevaar voor Italiaanse militairen in Irak, Afghanistan en Libanon.

Amerikaans-Israëlisch complot

Achter de opmerkingen van paus Benedictus XVI over de islam schuilt volgens Iran een Amerikaans-Israëlisch complot. Volgens verscheidene staatskranten in het land zouden de twee aartsvijanden van Iran daarmee de aandacht willen afleiden van problemen elders in het Midden-Oosten.

De kranten wijzen vooral op de winst die de sjiitische verzetsbeweging Hezbollah tijdens de oorlog in Libanon tegen Israël zou hebben behaald.

De toespraak die de paus in het Duitse Regensburg hield, roept in de islamitische wereld veel verzet op. Op de Westelijke Jordaanoever wierpen onbekenden zondag molotovcaocktails in twee katholieke kerken, zeiden Palestijnse veiligheidsdiensten.