MEXICO-STAD - De linkse oppositie van Mexico heeft zaterdag besloten haar leider en verliezer bij de presidentsverkiezingen, Andrés Manuel López Obrador, uit te roepen tot de "wettige president".

Volgens links is er fraude gepleegd bij de stembusgang. Medewerkers van López Obrador zeggen dat het gaat om een symbolische stap waardoor de kans op radicale straatprotesten afneemt.

Tijdens een enorme openluchtbijeenkomst in de hoofddstad Mexico-stad werd door de honderdduizenden aanwezigen een voorstel om López Obrador te benoemen tot leider van een burgerverzetscampagne verworpen.

Deze uitslag toont aan dat de oppositie haar verzet tegen de gekozen conservatieve president Felipe Calderón met politieke middelen wil voeren en niet via protesten, aldus medewerkers van López Obrador.

López Obrador zegt dat de zege hem in de stembusgang van 2 juli is ontstolen. Calderón haalde toen 233.831 stemmen meer dan zijn linkse rivaal. Het verschil tussen de twee kandidaten is procentueel miniem, slechts 0,56 procent.

Een speciale rechtbank voor verkiezingsaangelegenheden heeft Calderón tot winnaar uitgeroepen. Volgens de magistraten zijn de verkiezingen eerlijk genoeg verlopen en dus geldig.

Nationale feestdag

De linkse politicus erkent de uitslag niet en zijn aanhang bezet al sinds eind juli het centrale plein (het Zocalo) van Mexico-stad. Om een ordelijk verloop van Mexico's nationale feestdag mogelijk te maken, ontruimden de demonstranten het centrum van de hoofdstad zaterdag tijdelijk. Na een militaire parade namen zij in de loop van de namiddag het Zocalo weer in.