RIJSWIJK- Rolschaatsen, stoepkrijten of gewoon midden op de weg gaan zitten zonder op auto's te hoeven letten. Meestal is dat onmogelijk maar zondag 17 september kan het. In heel Europa is het dan namelijk autoloze zondag. In Nederland zijn achttien gemeenten een dag vrij van autoverkeer.

De autovrije dag is onderdeel van de Week van de Vooruitgang, die in het teken staat van duurzame mobiliteit. In deze week worden in ruim achthonderd Europese steden autovrije dagen georganiseerd, bijvoorbeeld in Brussel, Antwerpen, Londen, Barcelona, Madrid, Berlijn, Stockholm en Parijs.

De officiële Nederlandse opening van het evenement is in Leiden. Daar organiseert Milieudefensie op het Rapenburg een ontbijtdebat met politici en het Astmafonds over de voordelen van deze dag voor mens en milieu. Aansluitend vertrekt een parade met een fietsende band en steltlopers. Daarnaast is de hele binnenstad autovrij en zijn er tientallen activiteiten.

Barbecues

In Arnhem doen dit jaar veertien wijken mee aan de Autovrije Dag door staten of gebieden af te sluiten voor verkeer en buurtactiviteiten te organiseren. Ook in Eindhoven worden vele straten afgesloten en zijn door de hele stad barbecues, kinderspelen en andere activiteiten georganiseerd. Andere deelnemers zijn steden als Utrecht, Deventer, Nijmegen en Tiel.

Volgens het Milieu en Natuur Planbureau (MNP) overlijden jaarlijks in Nederland mogelijk 18.000 mensen tot tien jaar eerder aan de gevolgen van luchtvervuiling door autoverkeer.