AMSTERDAM - Het binnenvaartschip Martens 7 met gevaarlijke afvalstoffen blijft aan de ketting in Moerdijk. Er zijn verschillende oliehoudende afvalwaterstoffen aangetroffen, die er mogelijk voor hebben gezorgd dat drie bemanningsleden vrijdag onwel raakten. Het is onduidelijk of de verwerking van deze stoffen gevaar voor de gezondheid opleveren. Dat zegt een woordvoerder van de provincie Noord-Brabant zaterdag.

Of er een relatie is met het Nederlandse schip Probo Koala, dat illegaal gif in Ivoorkust dumpte, is nog niet vastgesteld. Wel komt de aangetroffen stof volgens de woordvoerder ook voor in de Amsterdamse installatie waar de Probo Koala eerder was. "Maar er is zoveel troep bijgemengd, dat het niet meer precies na te gaan is." Vorige week kwamen in Ivoorkust zeven mensen om het leven en raakten duizenden onwel door de giflucht in de havenstad Abidjan.

Ziek

De Martens 7 was vrijdag op weg van Amsterdam naar de afvalstoffenterminal in Moerdijk toen enkele bemanningsleden ziek werden en de politie waarschuwden. Justitie bepaalde later dat het schip niet verder mocht. Volgens de provinciewoordvoerder stond er op de vrachtbrief van het schip slechts één soort oliehoudend water. Dat kwam niet overeen met de aangetroffen stoffen.

Een milieuarts en verschillende laboratoria onderzoeken de stoffen nader. Mogelijk woensdag wordt beslist of en waar de stoffen verwerkt kunnen worden.