EDE - Vijf Britse oorlogsveteranen zijn zaterdagochtend heelhuids aan de grond gekomen bij Ede, na een parachutesprong ter herdenking van operatie Market Garden. De vijf, variërend in leeftijd van 81 tot 87 jaar, maakten de sprong ieder samen met een instructeur.

De oud-strijders, van wie er één blind is, sprongen onder grote publieke belangstelling boven de Ginkelse Heide bij Ede uit een vliegtuig. Boven dezelfde plek voerden in 1944 duizenden geallieerde soldaten de grootste luchtlandingsoperatie ooit uit.


Henk Martens | De vijf oorlogsveteranen zijn tussen de 81 en 87 jaar

De luchtlanding was het begin van operatie Market Garden, die het geallieerde leger uiteindelijk tot in Duitsland moest brengen. De operatie mislukte, omdat de geallieerden er niet in slaagden de Rijnbrug bij Arnhem te veroveren.


Henk Martens | De veteranen sprongen met een instructeur

De Stichting Airborne Herdenkingen, die de herdenkingen rond Market Garden organiseert, werd twee weken geleden volledig verrast door het plan van de veteranen om een herdenkingssprong te maken.

Twee jaar geleden bungelden de veteranen ook al aan een parachute, toen naar eigen zeggen voor de laatste keer.

Vijf veteranen hebben zich dus bedacht. Volgens de stichting maken ze de sprong geheel op eigen risico. Een zesde veteraan zag op het laatste moment af van de parachutesprong.


Coert Metz | Bezoekers kijken naar de sprong van paratroopers