BAGRAM - Het Afghaanse leger en de door de Verenigde Staten geleide coalitiemacht zijn zaterdag een groot offensief begonnen tegen de Taliban in Oost-Afghanistan. Aan de operatie nemen in totaal ruim 7000 militairen deel, aldus een woordvoerder van de coalitie.

Naast 4000 Afghaanse militairen doen er ook 3000 man van de door de Verenigde Staten geleide coalitiemacht mee. Deze Operatie Mountain Fury is gericht tegen opstandelingen in de provincies Paktika, Khost, Ghazni, Paktya en Logar.

Daarnaast gaat Operatie Medusa in de zuidelijke provincie Kandahar ook nog steeds door. Hieraan nemen in totaal 10.000 Afghaanse militairen en eenheden van de NAVO deel.

Economie

Het doel van Operatie Mountain Fury is niet alleen om de extremisten uit de regio te verdrijven, maar ook om de economie weer op de been te helpen. De coalitiemacht heeft al ruim 43 miljoen dollar gereserveerd voor de bouw van bestuurscentra, scholen, elektriciteitscentrales en wegen in de regio.

Volgens de ISAF-vredesmacht zijn bij Operatie Medusa zeker 500 Taliban omgekomen. Volgens lokale functionarissen zijn hierbij ook dertien tot veertig burgers omgekomen. De vredesmacht onderzoekt hoeveel burgerslachtoffers er zijn gevallen.