NEW YORK - De Iraakse regering is van plan de hoofdstad Bagdad van de omgeving af te grendelen met loopgraven en controleposten om het aanvallers onmogelijk te maken de stad binnen te komen of te verlaten. Dat zou een eind moeten maken aan het bloedige geweld in de stad, meldde de Amerikaanse krant The New York Times zaterdag.

Het loopgravenplan is een van de omvangrijkste en meest ambitieuze veiligheidsprojecten van het jaar, aldus de krant. Alle auto's die de stad in of uit willen, moeten via een van de 28 geplande controleposten langs de belangrijkste in- en uitvalswegen.

Kleinere wegen worden afgesloten en er komen loopgraven en hekken in landbouwgebieden en andere stukken open terrein om te voorkomen dat auto's de checkpoints omzeilen, vertelde een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de krant. Hij zei dat het werk over een paar weken klaar kan zijn.

Voorbereidingen

De Amerikaanse militaire leiding in Irak heeft het plan goedgekeurd. De voorbereidingen zijn al weken aan de gang. Onduidelijk is nog hoeveel de uitvoering van het plan gaat kosten en hoeveel mensen eraan gaan werken. De afgrendeling moet een totale lengte krijgen van ongeveer 100 kilometer, aldus de krant.

Die enorme lengte maakt het volgens The New York Times ook wel twijfelachtig of de afgrendeling echt waterdicht zal zijn.

Er is nog onderzoek gaande naar de gevolgen van de afsluiting voor het verkeer. De grondige inspectie bij de controleposten kan leiden tot verkeersinfarcten, vooral aan het einde van de vastenmaand Ramadan, eind oktober, als velen op familiebezoek gaan om samen het Suikerfeest te vieren.

Als de controleposten in de ring rond de stad blijken te werken, kunnen dergelijke posten in de stad zelf - eerder dit jaar ingesteld om de veiligheid te bevorderen - weer verdwijnen. Die posten in de stad hebben overigens weinig bijgedragen aan de inperking van het geweld, dat in juli oplaaide.

Huiszoekingen

Vorige maand zijn de Amerikaanse en Iraakse regering begonnen met een andere tactiek: huiszoekingen in allerlei wijken van de stad en daarna bewaking instellen. Toch zouden rebellen uit de aangrenzende provincie Anbar en de zogenoemde Driehoek des Doods er nog in slagen de uitgekamde wijken weer in te komen.

Bagdad is niet de eerste Iraakse stad die zo zwaar beveiligd wordt. Ook het rebellenbolwerk Fallujah in het westen is omgeven door controleposten en de Amerikaanse en Iraakse strijdkrachten besturen de plaats als een soort minipolitiestaat. Rond de stad Samarra in het noorden zijn ook tal van controleposten ingericht.