ROTTERDAM - Het Medisch Centrum Leeuwarden is volgens het AD het beste ziekenhuis van Nederland. Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland en het Sint Antonius in Nieuwegein belandden dit jaar op nummer twee en drie.

De Oosterscheldeziekenhuizen in Goes en Zierikzee staan onderaan de Ziekenhuis Top 100 die de krant zaterdag voor de derde keer publiceerde. Het Diakonessenhuis uit Utrecht slaagde er in om voor de derde keer de top-10 te halen.

De nummer één van vorig jaar, het St.Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal, staat nu op nummer vijftig. Dat is niet omdat het slechter presteert dan vorig jaar, maar omdat de andere ziekenhuizen beter zijn geworden, stelt de redactie.

Al met al concludeert de krant dat patiënten in de meeste ziekenhuizen beter af zijn dan vorig jaar. Zo daalde het aantal mensen met doorligwonden aanzienlijk en controleren veel meer ziekenhuizen of patiënten na een operatie niet te veel pijn hebben.

Media

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg doen ziekenhuizen het zoveel beter, juist door de aandacht in de media. Soms wordt het bereiken van een hoge plaats in de top 100 van het AD ook genoemd in het beleidsplan van een ziekenhuis.

De Top 100 is gebaseerd op dertig punten die zijn opgesteld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de brancheorganisaties van de ziekenhuizen en de medisch specialisten. Er is gekeken naar medische aspecten als het percentage doorligwonden, pijnbestrijding, het tijdig opereren van gebroken heupen en snelle diagnose van mogelijke borstkanker. Daarnaast telt het oordeel van de patiënt over dienstverlening mee.

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, dat deze week door adviesbureau Roland Berger werd uitgeroepen tot beste ziekenhuis van het land staat in de AD Ziekenhuis Top 100 op 81. Volgens de krant komt dit omdat Roland Berger ook kijkt naar financiële prestaties. Het AD kijkt alleen naar medische aspecten en het oordeel van patiënten. Volgens het AD scoort het Wilhelmina Ziekenhuis onder het gemiddelde op het aantal doorligwonden en wordt pijn na operaties er niet gemeten.

Uitslag

Bovendien zou het niet weten of vrouwen binnen vijf dagen uitslag krijgen bij een borsttumor. Tot slot voeren chirurgen er per jaar maar één risicovolle operatie aan de buikslagader uit, terwijl de inspectie stelt dat de specialist dit minstens tien keer moet doen om de ervaring op peil te houden. Uit de gegevens van de instellingen blijkt echter niet of de specialist van een ziekenhuis die operatie ook in een ander ziekenhuis uitvoert en wellicht daardoor toch voldoende ervaring heeft.

H.J. Simons, voorzitter van de raad van bestuur van de Oosterscheldeziekenhuizen, onderaan de lijst, zei meer waarde te hechten aan het oordeel van de inspectie dan aan "zo'n lijstje". "De inspectie is tevreden. Ik ben niet bang dat we hierdoor patiënten verliezen. Vorig jaar stonden we nog op plaats 49. Dat we nu laatste staan zegt wel iets over de betrekkelijkheid van het onderzoek." Dat neemt volgens Simons niet weg dat ook na dit onderzoek het ziekenhuis bekijkt op welke inhoudelijke punten het zich kan verbeteren.