SCHIPHOL - De onlangs gerenoveerde Aalsmeerbaan op Schiphol is vrijdag uit voorzorg gesloten voor landingen. Afgelopen zaterdag gebeurde dat ook al, nadat een vliegtuig teer in de motoren had gekregen. De Inspectie van Verkeer en Waterstaat stelt een onderzoek in, maakte een woordvoerder vrijdag bekend.

Schiphol liet na het incident van zaterdag een onderzoek uitvoeren, maar dat leverde geen bijzonderheden op. "De baan werd technisch goed bevonden", aldus een woordvoerster van de luchthaven. Daarop besloot Schiphol donderdag de baan weer helemaal in gebruik te nemen. Een dag later bleek tijdens veegwerk veel los materiaal van de baan te komen. De luchthaven sloot de baan daarna opnieuw af voor landingen.

Tweede onderzoek

De luchthaven laat nu een tweede onderzoek instellen. "We willen geen enkel risico nemen." Het KLM-toestel dat grit in de motoren en op de vleugels kreeg, liep wel schade op, maar de veiligheid van de passagiers is geen moment in gevaar geweest, aldus de woordvoerster. "Het toestel was al geland en stond stil toen men erachter kwam dat er rook uit de motoren kwam."

Volgens de woordvoerster lijkt 200 of 300 kilo los materiaal veel, maar is het normaal dat er bij veegwerkzaamheden grit van de baan komt.

Doorvragen

De inspectie kondigde vrijdag aan door te zullen gaan vragen naar de problemen. "Het is raar dat een onderzoek eerst uitwijst dat er niets aan de hand is, en een dag later de baan opnieuw dicht moet", aldus de woordvoerder. "Verder willen we weten welke maatregelen er genomen gaan worden."

Hoe lang het tweede onderzoek gaat duren, is niet bekend. Schiphol verwacht niet in de problemen te komen met de afhandeling van het vliegverkeer. De baan kan nog wel gebruikt worden voor vertrekkende vliegtuigen.

Zaterdag

De Aalsmeerbaan is zaterdag nog steeds dicht. Volgens een woordvoerder kan het nog wel even duren voordat de baan weer open gaat.