DEN HAAG - Justitie heeft in Moerdijk een schip aan de ketting gelegd nadat bemanningsleden onwel waren geworden door het inademen van dampen.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag zegt niet uit te sluiten dat het schip stoffen aan boord heeft met dezelfde samenstelling als de Probo Koala, het schip dat chemisch afval naar Ivoorkust vervoerde. In dat land stierven zeven mensen door het inademen van dampen en werden duizenden mensen ziek.

Het gaat om het binnenvaartschip Martens 7 dat ligt afgemeerd bij de Afvalstoffenterminal Moerdijk (ATM). Volgens het OM kwam de omschrijving in de ladingpapieren waarschijnlijk niet overeen met de stoffen in het vaartuig.

Justitie laat onderzoeken om welke stoffen het gaat en waar die vandaan komen. De compartimenten met de stoffen zijn afgesloten om te voorkomen dat dampen in de lucht komen.

Machinekamerwater

Volgens directeur Udo Uiterwijk van het havenschap Moerdijk bestaat de inhoud van de Martens 7 uit machinekamerwater. Hij verklaarde dat vrijdagavond voor Omroep Brabant. De Probo Koala had olieresten met caustische soda aan boord, dat is iets heel anders, aldus Uiterwijk.

Volgens Uiterwijk kwam de Martens 7 naar Moerdijk om haar lading aan de bieden aan de Afval Terminal Moerdijk, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het verwerken van afvalstoffen. Naar zijn zeggen klopt het ook niet dat het Openbaar Ministerie de Martens 7 aan de ketting heeft gelegd, maar heeft het dat voornemen als zou blijken dat er iets niet klopt met de lading.

Bemanning

Over de toestand van de bemanningsleden is nog niets bekend. De provincie Noord-Brabant verwacht dat het onderzoek naar de stoffen zaterdagmiddag is afgerond.